Тази статия е много нужна!

Не толкова на вас, а може би за мен.

Да ви я пускаме, когато се налага. Протестът изглежда е събудил революционното у много хора и сега страницата ни е задръстена от десетки предложения за подписки, революции, окопна война, палаткови лагери и т.н.

Доста от предложенията сме разглеждали и обмисляли сериозно през всичките тия години и сме сметнали за невъзможни или поне непосилни за нашата организация и затова ги отклоняваме моментално. Остава едно усещане у хората, които ни пишат обаче… Все едно ние сме много лошите и порязваме техния порив към революция. Те тъкмо са се сетили, че може да се организира референдум, дошли са при нас с “идея за милион лева” и ние сме им обърнали гръб…
Проблемът е, че вече от 5 години отговаряме на едни и същи неща, затова сме по-лаконични.

Тук ще адресираме всяка една идея поотделно и възможно най-подробно ще обясним защо НИЕ не желаем да се заемем с нея. Това, разбира се, не е спряло никого никога да си действа както той сметне за добре.
Напомняме, че в Liberty 420 никога, никога, никога изречения, които започват с “Трябва да СЕ направи….” не се приемат добре.

Ние сме организация, която реализира нашата идея как трябва да се случи общата ни крайна цел – смислена политика по отношение на наркотиците в България и по-малко хора в затвори, болници, гробища…
Ако вие имате идея, това е чудесно. Тя е ваша и вие сте отговорни към нея, не ние. Вашата идея може да ни хареса и да стане наша…както се е случвало не веднъж, НО изобщо не е наше задължение да превърнем в реалност всяко ваше хрумване. Често това се интерпретира грешно и повратно. Ние отговаряме до известна степен пред дарителите ни – десетки българи, които оставят по лев, два, петдесет, за да върви каузата напред…и в абсолютна – пред никой друг. Не сме длъжни на никой за нищо. Дарителите ни ако не харесват как се развиваме, могат доброволно да спрат помощите си.
Ако не желаете да работите за осъществяването на вашата идея и не сте сред списъка с дарители…ако идеята ви не изглежда като наистина “идея за милион лева”, най-вероятно ще получите тази статия като обяснение защо няма да приоритизираме в исканата от вас посока нашата скромна дейност.

Два са основните начини да станете активист, а не просто кибик –
1) –  Да отдавате свободно време за каузата
2) – Да плащате друг да отдава свободно време за каузата

Та…да минем по същество.

 

Защо не направите референдум за легализация на тревата и хората с гласуване да оправят нещата?

 

Краткият отговор е: Защото нямаме ресурс. Нито финансов, нито човешки, нито електорален.
Човешкият и финансов вървят ръка за ръка. За да се предизвика референдум са нужни 400 000 реални подписа от български граждани.
За да се съберат 400 000 подписа са ни нужни по няколко пункта във всички големи областни градове, които в продължение на седмици да събират активно подписи.
Това изисква ресурс от около 100 човека, които постоянно да са ангажирани в това. Ние ги нямаме. Вие склонен ли сте да си изхарчите цялата годишна отпуска за това нещо. А изобщо смятате ли, че сте способен, речево и интелектуално, да убедите известна част от тези 400 000 души да ви подкрепят? Не е толкова лесно…

Но…дори да намерим ресурсите да заплатим на хора да съберат подписите, както направи Слави….след това идва наистина трудното – избирателна активност.

Това означава да накараме не просто около 2.5 милиона Бг граждани да гласуват в наша полза…което не е толкова трудното. Означава да накараме и още 1.5-2 милиона българи, които не искат нашето да се случи, те също да излязат да гласуват. За да е валиден резултатът от национален референдум трябва поне толкова българи, колкото са гласували на последните парламентарни (3.6 милиона) да си вдигнат дупарите и да изразят глас…независимо дали за или против. НЯМА ШАНС!

Та и дори да приемем, че се случва това…вижте как преебаха Слави. Нас ли няма да преебат?! Сериозно…

Защо не си направите партия и да участвате в изборите?

Ту партс….
Това с партията е лесно и постижимо с наличния ни ресурс. Ще си направим партия. Ама после?
Абсолютният максимум потенциал, който има single issue партия на тема канабис…дори и в най-смелите мечти, няма начин да надвиши 20 000 гласа.
Това поколение не гласува, не знае как става…и го боли курац за тия работи. А нямаме парите и благословията на медиите, за да достигнем до повече хора.
И 50 000 да съберем. Какво от това? Ще сме една от всичките партии и големите курчовци пак ще си решават какво става…

Крайният резултат ще бъде, че ще сме изсмукали малко електорат от партии, на които им е важен за други цели и нито ние, ни то те ще направим нещо… Най-добре е съществуващите партии да бъдат убеждавани защо тази тема е важна и касае много хора.

Защо не направите постоянен протест, палатков лагер, напушване пред Първо районно всяко 4:20 евър, копеле…

Ако някой иска да си протестира и да ги прави тия неща, е винаги добре дошъл. Ние не можем да носим отговорност за вашите си дела. Ако си мислите, че можете да издържите палатков лагер, първо го изпробвайте. Вземете си палатка и оцелейте 5 дни, къмпингувайки до магистрална бензиностанция…защото си го представям подобно като изживяване. После се пребройте колко сте навитаци на това 😉
От тук насетне никога няма лигалайз ивент да бъде подценяван. Това беше шансът да направим бунтарска революция в следващите 5 години. Замислете се колко от вас дойдоха.
Но ако грешим и има такава енергия – давайте, хора! Всеки ден палете пред НС ако го искате и революцията кипи във вас, ебаси… Разрешение ли чакате?

 

Защо не сезирате Конституционния съд, както направиха в Грузия?

Тоя пичага ми е любим, защото ни е силно сърдит защо не сме го направили…

Отваряйки  wwww.pravatami.bg, там пише, че Конституционният съд може да бъде сезиран от:

най-малко на една пета от народните представители; президента; Министерския съвет; Върховния касационен съд и Върховния административен съд, ако установят несъответствие между закона и Конституцията; главният прокурор;
Омбудсманът и Висшият адвокатски съвет могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите;

общинските съвети – относно спорове, възникнали между органите на местното самоуправление и централните изпълнителни органи.

Последно като погледнах…никой от Либърти не е сред тях 😀
Единствения шанс е през Омбудсман, а самата Мая Манолова, доколкото ми е известно вече е сезирана и без успех. Та и там изобщо не е нужно да го прави Liberty 420. Всеки гражданин може да пише на Мая Манолова.

Както всеки може да пише на депутати, Министерски съвет и Арменския поп. Цялата идея, че в тая мафиотска държава, ще се намерят някакви си супер морални конституционни съдии, които да отсъдят в полза на народа. Ай по-сериозно….

Защо не направите местни структури, които да вдигат местни протестченца в Бургас, Пловдив и Провадия?

Защото малки структури се разбиват по-лесно. Няма никакъв смисъл 5 човека в Бургас да се изтипосат пред цяло районно куки и да се прецакат тежко за остатъка от живота си в тоя град, при положение, че всички решения какво става по тая тема се взимат в София…

Защо не си вземем конопено семе от някой магазин за ядки и да засеем здраво по парковете?

 

Много пъти сме се чудили дали да не го направим наистина, но има няколко технически пречки:

– Централните градинки винаги се поддържат добре от към плевели в почти всички общини в България, включително София.
– Парковите градинки се косят постоянно
– Тия семки е добре да ги покълнеш, да са изпълнени определени условия и т.н.
– Така и иначе в голяма част от България диворастящ коноп си никне здраво…и не е създало някакъв PR момент

И отново – никого не спираме да го прави това. Искате? Правете го! 

Всяка друга опция разглеждаме, мислим, изследваме. Ако виждаме начин за действие, действаме. 
Правете го и вие!

СВОБОДА ЗА КОНОПА 

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!