Единствената причина смъртта на 10 роми от варненското гето да стигне до националния ефир е…че се случи през лятото. Обикновено такива събития биват засенчени от развода на Венци Венц, прическата на Цитиридис или пък “Ергенът”. Например през 2016-та през нашата програма за тестване и анализ на улични вещества, го открихме в “амфетамин”, продаден на столичен абитуриент. Писахме на абсолютно всички национални медии с молба да алармират за наличието на високорисково и потенциално смъртоносно вещество в уличните смески. Уви, никой не обърна внимание тогава, защото беше февруари и си имаха други приоритети. От тогава фентанилът си циркулира в микро мащаби в нашата страна и от време на време пробива новинарската agenda, някъде преди спортните новини. Вакуумът на лятната ваканция обаче изстреля събитията от миналата седмица на челни позиции и предизвика дори “разбирачи” като ротационния премиер Денков да се налага да вземат отношение и нещо да реагират.
Реакцията, разбира се, е абсолютно аматьорска, неефикасна, неадекватна на създадения проблем и вероятно ще влоши нещата, вместо да ги подобри. 


Какво е Фентанил и защо е важно да го знаем?

 

Фентанилът е опиат, точно както са хероинът, морфинът, опиумът, кодеинът и т.н. Разликата с останалите е синтетичният му произход, докато за морфин и хероин ти трябва опиумен мак. Фентанилът се използва широко в медицината като силно обезболяващо с краткотрайно действие. В България, за разлика от канабиса, който е в Списък 1 (“Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”), фентанилът е в съседния Списък 2 (“Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина”), така че е много възможно да сте приемали фентанил някога през живота си, в болнична обстановка, без изобщо да подозирате.
На улицата почти никой не използва фентанил целенасочено. Опиатно зависимите не го харесват, защото ако една игла хероин е достатъчна да те държи функционален от сутринта до вечерта, фентанилът действа мигновено и те е пуснал след 40-на минути, което налага често дозиране. Дилърите обаче се изкушават да “подсилят” продаваните от тях опиати с фентанил, защото обичайната му доза е в диапазаона на микрограмовете, което означава – лесен и незабележим трафик. Означава обаче и друго – невъзможност за адекватно дозиране в гето условия. Силно се съмнявам ромските дилъри да имат толкова точна везна и да нацелват “безопасната” доза. Което пък повишава многократно рисковете от свръхдоза, спиране на сърцето, смърт на употребилия хероиново-фентаниловата смеска.

 

“Американска мода”

 

Вече не е тайна, че кризата с опиоидната зависимост в САЩ е с размерите на епидемия. За последните 10 години смъртните случаи от свръхдоза там са над половин милион. Това е и номер едно причинител на тежка бедност, загуба на жилище, СПИН, Хепатит и престъпност. Това е причината сред нас не са вече Майкъл Джексън, Хийт Леджър, Принс, Филип Сиймор Хофман и много други.
И причината не е самото вещество. В САЩ свободно и безплатно се разпространяват опиоидни блокери под формата на инхаланти, които действат мигновено и безотказно в случай на свръхдоза. Даже ги предлагат с помпа, така че дори сърцето на употребилия вече да е спряло, налоксонът да стигне дроба, мозъка и буквално да върне човека от мъртвите. Истинският причинител на свръхдозата е…стигмата. Защото семейният и приятелски кръг, че дори държавата, са изключително категорични какво ще ти се случи ако се върнеш към грешния си навик дори веднъж (известно като relapse), в тези ти мигове на слабост предпочиташ да си сам и далеч от възможността някой да те види. Така и лесно предозираш – просто защото толерансът ти е занулен, а няма никого наоколо да ти приложи налоксон и да те спаси. Нали не се съмнявате, че Джако или пък Принс не са могли да си позволят най-скъпото и ефикасно лечение и превенция?! Но причината за тяхната смърт най-вече са срама и стигмата. 

Реалността в циганската махала


Разбира се САЩ и махалата във Варна са несравними величини. Докато за първите и налоксонът, и боцкането са широко разпространени, то в България налоксон няма, а боцкането остана само в махалите. Там не само хероин и фентанил се приемат венозно. Всичко се приема венозно, за да се повиши ефектът от единица грамаж. Амфетамин, метамфетамин, хапчета, земеделски препарати, всичко е добре дошло в спринцовка и игла. Инжектирането започва на около 7-годишна възраст, а хепатитът не закъснява. Той е и основният причинител на drug-related смъртност. Бедните предозират доста трудно…

Разбира се, 12-годишно циганче, угаснало заради хепатит във Варненското гето, също не е събитие, което често си “заслужва” ефирно време. По-скоро е в графа Ежедневие. В България линейките идват толкова късно, че дори оборудвани с налоксон, не биха имали възможността да заварят жив предозирал. Да не говорим ако пък той е в махалата. Там линейката може да се забави и с ден, само за да констатира смъртта. 

 

Това е типичната употреба от бедност. Представете си какъв е света на 7-годишното циганче в гетото. Какво вижда, какво яде, какво носи за обувки и какви мечти и очаквания за живота си има. Повече от очаквано е, че в някой скорошен момент то ще прибегне към “алтернативната реалност”, за да започне да “вижда” по-хубави интересни неща от кал, немотия и бедност. 

 

Ротационна глупост

И сега стигнахме до ротационният ни премиер, който вече обяви нови крути мерки, целящи пресичането на наркоразпространението, за да се пребори с “тази опасна синтетична дрога”. Разбира се, това ще доведе до точно нищо. България вече има най-строгите и неработещи закони и власти. По-строги закони, по-кръвожадни репресивни служби ще доведат единствено до повече стигма. А повече стигма ще доведе до повече смърт.
Въпросът ми е сериозен – към коя институция да се обърне 12-годишно болно от хепатит и венозно употребяващо циганче, за да остане живо?
Ето и друг – А защо тия милиони левове, които сега ще изтекат от нашите джобове, през касичката на ротационния ни премиер и ще стигнат до “новия координационен механизъм за борба с наркоразпространението”, просто не ги дадем за налоксон, който да раздадем в махалите?
А?!
Даже ето ви и по-добра идея – тия 50 милиона лева годишно, които харчим да си пълним арестите с употребяващи, що не ги дадем да има повече линейки, програми за рехабилитация, налоксони, метадони и прочее! Няма да сме пионери в това. Португалия, Швейцария, Чехия, Испания, Великобритания и прочее страни, към чийто стандарт на живот се стремим, са възприели подхода на здравеопазване вместо репресия вече от няколко десетилетия.

Министър Денков няма къде да ги е чувал тия неща. Уви, сред съпартийците си и няма от къде да ги чуе, защото…стигмата. Някой отвори ли си устата за по-смилени закони в България, автоматично бива заклеймяван като наркоман, толериращ употребата сред деца и престъпник.

И така изглежда ще си го караме още много време. Народът ни страда от хроничен дефицит на модерно мислене. Робуваме на царя избирател, а той разбира много добре как да вари ракия в мазето, но не разбира нищо от дрога или пък наркополитика.
Разбира се, че ще платим още няколко милиона за “нов координационен механизъм” и нито стотинка чисти игли да достигнат до махалите, че да не се тръшнат всички лапетии с хепатит. Разбира се, че ще ходим на Женски пазар да сгащим някоя баба, дето продава цигари без бандерол, но ще си ядем кебапчетата с момците дето продават синтетичен канабиноид (“Билка”). Народът ни гасне в собствената си глупост и късогледство, докато властта ни бута в Еврозона и Шенген, все едно са решения на всички проблеми.
Доверието към този кабинет копае дъното, не защото са грозни и тъпи (обратното на умно-красиви), а защото са страхливи послушковци.

И за вместо заключение, да припомним, че ние извършваме мониторинг, анализ и безплатно тестване на уличните вещества за наличието на опасни примеси….вече 10 години. Държавата ни харчи 50 милиона лева годишно за репресия, ние харчим 50 лева месечно, за да ви спасим животите. И сме спасили повече млади хора от това да гризнат дървото, отколкото всички ротационни премиери досега, събрани заедно. И докато Ротационен Денков обмисля даже повече репресия и МВР в махалите, ние вече поръчахме тестерни лентички за фентанил, които ще раздадем напълно безплатно пак там. Защото да останете живи ни е най-важно. Ама май само на нас…

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!