Утре служителите на най-многочисленото и скъпоплатено министерство ще излязат, без да имат това право, на протест с искане за още по-високи заплати. Мирното протичане на този протест, ще бъде гарантирано от същите тези служители на смяна и в едно може да бъдем сигурни – протестът няма да завърши с насилие, както доста такива на “обикновени” граждани злощастно приключиха в последните години. Често обичам да казвам, че през последните 130 години в България е на власт само и единствено МВР. Това е властта, която може да бламира властта, да я свали от власт, да я възкачи обратно или пък да унищожи всеки, който поставя под въпрос хегемонията ѝ. През миналата година всеки български гражданин е извадил от джоба си 320 лева за издръжката на полицаите. Че призваните да “опазват реда” са най-голямата заплаха за реда, е ясно от десетилетия. Че “Системата” не служи на гражданите си, а само и единствено на “Системата” – също. Че служителите на “родната полиция” не заслужават и сегашните си заплати, е въпрос, по който има безпрецедентен национален консенсус. Тази статия цели да опише защо е така, защо “Системата” е толкова порочна, корумпирана, човеконенавистна и унизителна както за служещите ѝ, така и за “обслужените” от нея.

 

Симеоново – Коренът на проблема

Школата в Симеоново е нещото, което служителите в МВР имат за образование. Там освен висшите офицери в ГД “Полиция” и “Пожарна безопасност”, се готвят и редовите полицаи и пожарникари с печално известния 6-месечен курс. Обучението е на две скорости – едните излизат като най-зле подготвените магистри по “Право”, вторите излизат, готови и научени да изпълняват всяка команда на първите. Още в Симеоново бъдещите служители на “системата” научават с ежедневен тормоз и промиване на мозъците следните основни принципи:
1 “Системата” е над закона. Нейните интереси са над всичко.
2. Ако си в “Системата”, ти си над закона. Никой не санкционира “колегата
3. Не е нужно да си нарушител на закона, за да си “враг”. “Системата” ти казва кой е враг.
4. “Врагът” не е човек. “Системата” ти позволява да правиш всичко с него
5. Ако си приятел на “Системата”, ще растеш в нея. Ако задаваш въпроси или се опитваш да я променяш, ставаш “Враг”
6. Журналистите са “Врагове”. Те задават въпроси
7. “Системата” е недофинансирана. Свободен си да се финансираш “по другия начин”
8. Началникът трябва да знае всичко и да получава своето.
9. Успехите са си твои, издънките са на “Системата”. А “Системата” никога не плаща за собствените си издънки
10. Много преди теб е имало и много след теб ще я има “Системата”.

Това в обобщен план са принципите, над които всеки “служител” се кълне, някъде там още в Симеоново. Верен на тях, курсистът не става просто полицай, той става служител на “Системата”. И понеже тя се грижи за тези, които ѝ служат, макар и недофинансирана, системата намира начин да те финансира.

 

“Наркоманите” и “баровците” – касичката на МВР

 

Уви, още сме в Симеоново. Пак там системата назовава двата основни източника на финансиране “по другия начин” за нейните “служители”. Конкретно тази част е уникална за страната ни. “Служителите” са възпитавани в омраза и ненавист към две прослойки на обществото – тези, дръзнали да употребяват забранени вещества и тези, дръзнали да замогнат, независимо как.

Животите на първите са тясно свързани със “Системата” по хоризонтала и вертикала. Йерархията в нарко живота се покрива паралелно с йерархията в МВР. Ако си от ниското ниво –  употребяващи, с теб се занимава ниското ниво в МВР – охранителна полиция. Това са хората, които те събличат на улицата, в дискотеката, на капака на автомобила. Това са хората, които ще те арестуват за наркотици на стойност 5-6 лева. За тях системно ще те бият в тоалетните на районното. Защото наркоманът е “враг”, а с врага може да се прави всичко. Веднъж един мой бивш съученик, тръгнал по стъпките на баща си и станал “служител”, се хвалеше как пребил жена, защото била наркоманка, “а те не са хора”. Това е правило, не изключение. Та ниското ниво “служители” гонят ниското ниво потребители. Чрез тях запълват отчетите за дейност, бонус точки за израстване в “Системата” и джобовете си “по другия начин”. 2018-та година, когато партията на Валери Симеонов овласти “Системата” да гони и т.нар. “надрусани шофьори” (в голямата си част ненадрусани шофьори), тарифата да не ти направят тест моментално стана 500 лева. Ако ти направят, но искаш началник смяната да заличи резултата – повече. Да отклониш арест за притежание, струва малко по-малко. Затова и напоследък стана модерно редовите “служители” директно да се захванат с наркоразпространение на дребно.

Нагоре по веригата са офицерите. Те получават “по другия начин”, за да не разследват разпространение и трафик. Колкото по-нагоре си в “Системата”, толкова повече получаваш, за да опъваш така известния “чадър”. Например, се оказа, че ръководителят на отдел “Наркотици” в ГД Борба с ОРГАНИЗИРАНАТА престъпност, поне десетилетие е опъвал въпросния “чадър” над хората на Таки, за да…наркоразпространяват. Ръководител на районно пък  с личния си автомобил отиде да бере чужда оранжерия с коноп. Междувременно през страната ни преминават тонове забранени вещества с други крайни дестинации, а фасилитирането на тези канали е приоритет на МВР и “Митници” още от епохата на съветския социализъм у нас.

Другата категория донори на финанси “по другия начин” са заможните хора или т.нар. “Баровци”. Това най-общо казано са хората, от които има какво да им се вземе. Скъпите коли са несъразмерно повече и по-често проверявани от “служителите” на КАТ примерно, с нескритата надежда някоя едра банкнота да съпътсва документите за проверка. Другата презумпция е, че щом имат, задължително нещо някога са сгрешили. Но пък и това изобщо не е задължителна предпоставка, за да им вземеш парите. Както стана ясно, не само закононарушителите са “враг”.


Легалните пари “по другия начин

 

…са парите от фонда, който се пълни от събрани глоби. Публична тайна е, че харченето им е изцяло по усмотрение на ръководството на “Системата” и специално по тези пари липсва отчетност. Това е висшия пилотаж на самофинансирането “по другия начин” и е привилегия само за ръководството. Все пак това са хора, които нямат досег с работата на терен, дори с оперативната работа, от която капе мазнинка срещу “чадър”. Единственият начин за ръководствата да се дофинансират е като направят изискванията по обществената поръчка за нови патрулни автомобили да покриват предложението на едва един доставчик, примерно. По подобен маниер през 2018-та година изискванията за дрегерите за наркотици бяха направени така, че един единствен вносител да може да ги покрива. Вносителят пък беше започнал обучение на МВР “служителите” как да го използват, 4-5 месеца преди конкурсът изобщо да е започнал. Интересно от къде са знаели, че точно те ще го спечелят. Та за такива поръчки и “непредвидени” харчове, се изразходва въпросният фонд и в момента тече ужесточена битка той да остане под безконтролния контрол на “Системата”.



Разпоредили сме проверка” или как се запушват устите на “враговете



Разбира се, от време на време се появява някой, който се изправя срещу “Системата” и автоматично става “враг”. Често това са журналисти, но още по-често са адвокати, представляващи интересите на ощетен “враг”; представители на гражданското общество, че и дори политици. “Системата” е развила безпогрешен механизъм за туширане на всички напрежения и заплахи за нейното безпроблемно функциониране – “възлагането на проверка”. Вероятно тази реплика сте я чували безброй пъти в различни вариации – “започна вътрешна проверка”, “директорът разпореди проверка”, образувана е…”. И обикновено това е последното, което чувате по темата. Все пак, това е заклинанието, с което всеки скандал потъва в забрава. Убедени сме, че проверки понякога наистина и се случват. Независимо дали се случват или не, формално приключват месеци, след като всички вече са забравили повода за проверката. А резултати не се оповестяват. Плебеите нямат достъп до изводите, които “Системата” прави сама за себе си, докато самата тя се е самопроверявала.
В много редките случаи, в които някой успява да осъди “Системата” или да изложи по безспорен начин наяве нейните проблеми, това изобщо не може да е повод за притеснения или пък заплаха за нейното съществуване. Както стана ясно по-горе, “Системата” не плаща за своите грешки – плащат данъкоплатците. Онези “наркомани” и “баровци”, които освен с рушветите, крепят “Системата” и с данъците си. Плащат онази мижава порция от месечния доход в “Системата”, плащат униформите и сипват нафтата в патрулката. Те плащат и за грешките на “Системата”.

Уви, те ще платят и 320+ лева предстоящото увеличение за догодина. Защото, когато “Системата” поиска, “Системата” получава. Все пак властта в България винаги е била функция на “Системата” а не обрантото. 

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!