8260Тази статия* ще обясни защо идеята за въвеждане на уринни тестове за наркотици сред учениците е плашеща и контрапродуктивна. Започваме с уточнението, че  употребата сред подрастващи не е нещо добро, заслужаващо адмирации, напротив –каквито и политики по отношение на наркотиците да предприемем, трябва първо да анализираме какво ще стане с децата.

Именно затова е притеснително обвързани кръгове да лансират тестването на ученици – миналата седмица беше изговорена и от устата на парламентарния лидер на най-голямата политическа сила ГЕРБ – Цветан Цветанов по време на традиционна среща на народни представители с удобните на властта анти-дрога лели.

В този текст ще стане ясно защо освен скъпа, идеята е страшна, опасна и ще доведе до повече смъртност и вреди в следствие от употреба сред децата.

Започваме с факта, че младите хора, точно както възрастните, имат стремеж към промяна на съзнанието под една или друга форма. И независимо колко сурови са законите и преследването употребата на вещества, помагащи в процеса на избягване от ежедневието, никъде по света това явление не е изкоренено. Подобен неуспех чака и този проект, защото не можеш да игнорираш човешката природа. Не можеш да я забраниш и със закон. Но нека минем по същество:

Тестването е опасно и ще увеличи смъртността сред употребяващите деца.

Казвам го с ясната идея колко страшно звучи, но и го казвам като човек, чиито прогнози по темата се сбъдват. В началото на годината, в официално внесено в Министерство на Здравеопазването становище предрекох, че водената от тях политика на прохибиция поставя именно най-младите в смъртен риск. Няколко дни по-късно в България станахме свидетели на първия смъртен случай на малолетно момиче в следствие на употреба на имитираща канабиса синтетика.

Тестерите, независимо колко качествени и скъпи са, не могат да засекат вещество, което е измислено ден след производството на тестера. Уви, не могат да засекат нито една от т.нар. дизайнерски дроги, а това са най-употребяваните вещества сред децата. Именно от синтетична (дизайнерска) трева почина 16-годишната Теодора. Учениците предпочитат новите субстанции, защото са по-евтини от канабиса, по-трудно се откриват от родители и власти, често могат да се набавят по легален начин.

Ако се въведе тестването, то ще може да улови присъствие на канабис, амфетамин, кокаин, опиати и т.н. традиционни вещества. Само бележка, че от канабис е невъзможно да се предозира и умре, а амфетамин се изписва масово на деца в Щатите за лечение на различни състояния, има лекарства базирани на кокаин и опиати(хероин).

Тестерът няма да засече обаче мефедрон или PMA (по-известен като „Доктор Смърт“); няма да засече 4-хлорометаамфетаминът, който е един от най-токсичните стимуланти, познати на човечеството и ние го открихме в хапче, което се продава на тийнейджърите в София; няма да засече ‎JWH-018, който най-вероятно е пушила покойната Теодора. Ако вие сте 16-годишен тийнейджър, който, както казахме, най-вероятно желае да изпита алтернативни състояния на съзнанието, и имате тези опции пред вас, по всяка вероятност ще изберете вещества, които няма да ви костват проблеми с родителите и училището…и ще подложите себе си на смъртен риск.

Наблюдавам го през последните две години, в които изтествах почти всичко що се продава по столичните улици и училища. Няма друг човек сред властта, анти-дрога лелите, майките, лекарите, психиатрите, който да е по-наясно от мен какво друсат децата в България (виж защо). Освен, че съм наясно, съм единственият, с който водят откровен разговор за употребата си и знам, че за тях смъртта не е толкова страшна. По-страшно е „мама да разбере“. Имал съм моменти, в които получавам обаждане от 17-годишно момче,  че 15-годишната му приятелка има проблем след употреба на MDMA. Отказа да я заведе в болница именно от страх, че родители им ще разберат и после „са мъртви“…

Стигмата е най-опасното нещо, а тези тестове ще затвърдят именно нея.

96-th_high_school,_Sofia,_BGКакво се случва след като установим, че дете е употребило наркотици?

Според българското законодателство, ако то бъде уличено в притежание на наркотични вещества, е престъпник. Според училищните правилници, употребата е забранена. Какво можем да очакваме от общество силно стигматизиращо употребяващите и зависимите?
Как ще се развие бъдещето на едно дете, което  в желанието си да експериментира, е изпушило една цигара канабис и е дало положителен тест?
Познавайки случаи, в които родители са изпитвали повече срам отколкото облекчение от факта, че синът им оцеля на косъм след свръхдоза, не искам да си представя отговори на горните въпроси.

Тестването е неефективно

Амфетамин може да бъде засечен в урината най-много 10-ина дни след употреба. 99% от LSD-то ще е извън вашето тяло до няколко часа след употреба. Уви, тестът ви за канабис ще е положителен дори 40 дни след употреба. Какви резултати можем да очакваме тогава?
Учениците ще са доста по-спокойни отново да употребяват по-вредни и рискови за здравето и психиката им вещества, а по-безопасното ще бъде избягвано.
Според  д-р Шарон Леви от Американската педиатрична академия, тестовете често дават и фалшиви положителни резултати, в следствие на различни медикаменти. Представете си какво би коствало на едно дете ако грешно бъде нарочено за наркоман.

Но нека кажем кое е ефективното, защото, както се разбрахме, трябва да изградим отношения и възпитателни модели, в които по-малко деца употребяват наркотици.

Примерът на Колорадо: Интересно е защо на срещата между анти-дрога лелите и корпоративно-народните представители онзи ден, не е била спомената статистиката, че за втора година от както канабисът е легализиран в щата Колорадо, там се наблюдава най-ниската употреба сред тийнейджъри?!

Примерът Португалия: Ако от многото вълнение колко комисионни ще получат от поръчката на тестери, анти-дрога лелите са пропуснали горната новина, то няма как да не знаят, че от 2001-ва година насам Португалия е декриминализирала притежанието на всички наркотични вещества и в резултат на което употребата сред тийнейджъри, наред с много други негативни проявления спадат в 15 поредни години.

Тестването е нарушение на свободи

Що за урок даваме на хората, които тепърва ще влизат в обществото, като постоянно им показваме, че нито им имаме доверие, нито те сами могат да взимат отговорни решения за живота си?

Как, постоянно контролирайки го, научаваме едно дете на най-висшата ценност – свободата? Как очакваме то да стане автономно и зряло човешко същество ако всичко в живота му е контролирано и предопределяно от друг?

Още повече е изключително неморално тестването за наркотици да бъде гласувано от депутати и приложено от министър, чиито уринни проби все още не сме видяли.

Намирисва на корупция

Познавайки хората в Националния съвет за наркотични вещества и техните взаимоотношения с престъпния свят; депутатът от НФСБ и Патриотичен фронт Борис Ячев и неговите петрички и благоевградски донори; Теменужка Любенова и нейния афинитет към печатане на луксозни календари и стихосбирки с пари на данъкоплатеца в печатницата на най-добрата й приятелка и секретар на НСНВ Светлана Йорданова плюс цялото партизанско войнство академици и „експерти“ по дрогите, нямам и грам съмнение, че вече е ясна компанията, която ще произведе тестерите,  дистрибуторът, който ще ги внесе…и разбира се, сумите, които ще получи всеки по веригата.

Отново по данни на Американската педиатрична академия, тестването на един ученик струва 24$. Ако приемем, че в България има 100 000 деца в гимназиална възраст, това прави повече от 4 милиона лева разход, всеки път, когато искаме да разберем дали българската младеж е смъркала амфетамин в последните 10 дни. Нищо чудно, че Цветан Цветанов хареса идеята….Колко комисионни ще паднат…

Ако след всичко прочетено, идеята за тестване продължава да ви харесва, то вие сте от онези неспасяеми случаи като президента на Филипините, който в първия си ден на власт призова родителите на зависими хора, просто да ги убият…
…но ако не сте от тези хора, заповядайте в страницата на Liberty 420 и нека заедно да измислим как да предпазим децата от тази опасна и престъпна глупост.

*Авторът е участник и организатор в редица международни конференции, касаещи наркополитиката и превенция сред деца, основател на каузата Liberty 420, която предоставя анонимни и безплатни тестове за анализ на съдържанието на улични наркотици. За последните две години, организацията е направила близо 100 теста на различни вещества в София и е предотвратила разпространението на изключително опасни и смъртоносни субстанции като фенталнил. 4-хлорометаамфетамин и PMA/PMMA

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!