Преди месец щабът на кандидата за американски президент Джо Байдън обяви официално, че ако демократите спечелят изборите, ще декриминализират притежанието и култивирането на канабис на федерално ниво. Бъдете сигурни, че всяко едно изречение, излизащо от устата на американски кандидат за президент, е премислено стократно, подкрепено с дълбоки социологически изследвания и репетирано за интонация, изказ, стилистика и т.н.
Което иде да каже, че поне половината от американците смятат тази тема за толкова важна, че потенциално да промени нагласата им към един или друг кандидат. И за XXI-и век това е напълно нормално, очаквано и в реда на нещата. Уви, България май все още боксува в миналото столетие и тук политическата класа отбягва всичко свързано с „наркотици“, особено около избори.

Изключително интересната политическа обстановка от последните месеци налага да напишем тази статия по-рано. Важно е да обясним към днешния ден какво се случва и какви са потенциалните възможности темата за легализация, декриминализация или медицинско приложеНие на тревата да пробият като тема за сблъсък на позиции по време на редовните парламентарни избори догодина или предсрочните такива ако изобщо се случат. (#ОСТАВКА)

 

Електоралният потенциал на темата в България

 

Според неофициални данни на една от водещите социологически агенции, поне 50% от българите под 36 са силно за премахване на репресиите, свързани с притежание и отглеждане  на трева за лична употреба. Навярно много по-голяма част са за регулирането и като медицинско средство или хранителна добавка. Разбира се, подобни данни трябва винаги да се гледат и с известна доза съмнение, защото голяма част от останалите, заявили „против“, са го направили под страх от последици, ако кажат друго. Дори извършилите изследването не смеят да се подпишат под него поради опасения от последиците после.
Според НСИ избирателите под 36 години сa някъде между 1 200 000 и 1 500 000, което звучи като сериозно число избиратели.  Това означава, че са налице поне 600 000 души в този възрастов сегмент, за които темата с тревата е важна и са силно ЗА разглеждането ѝ. Уви, на последните парламентарни избори от тези над милион избиратели, бюлетина са пуснали едва половината. Това е и основният проблем на тази общност – млади сме, не гласуваме. Колкото и да сме като сбор от единици, в играта на електоралния маркетинг, ако не отидем до урните, сме нули.
Затова и, както ще видите от обзора по-долу, повечето партии не декларират интерес в темата.

 

Политическата ситуация в България днес – партия по партия

 

ГЕРБ

Темата със сигурност стои разработена в някое шкафче в централата и при подходящия полъх на вятъра ГЕРБ могат решително да влязат в нея. Дали това е тяхно желание и амбиция за следващите избори, 100% не. ГЕРБ в момента губи подкрепа на национално ниво и ще се въздържа от авантюри, които да дадат възможност на БСП да краде консервативния вот. Все пак става дума за партия, която въпреки че от почти 10 години управлява страната, винаги е избягвала темата за легализация. Това можете да видите и при онези безкрайни „брифинги“, които Бойко Борисов даваше покрай Ковид епидемията и как срамежливо избяга от подробен отговор за легализацията и евентуални по-тежки наказания след случая с убийството на Милен Цветков. В ГЕРБ това няма да е тема. Не желаят да се говори, най-вероятно от притеснения и обвързаности с високо ниво криминален контингент, който печели големите пари от високата цена на нелегалността.

Шансът членската маса отвътре да наложи темата, също ми се струва нереалистичен. Огромна част от партийните функционери са наясно с мащабите на проблема. Почти всеки има син/дъщеря във възраст, в която са пушили или пушат понастоящем. Примерът със сина на доц. Лъчезар Иванов (линк) е само върхът на айсберга. Децата на председатели на парламентарни комисии, че дори и тези на министри от кабинета отдавна са в отбор „напушалки“. Разбира се, прилагането на закона спрямо тях винаги е малко по-различно и затова надали усещат тежестта на забраните, както ги усещаме ние, синовете и дъщерите на обикновените, трудещи се хора .
Глас за ГЕРБ е глас всичко да си остане същото.

 

БСП

С преизбирането на Корнелия Нинова, както написа един колега, се затвърждава национал-социалистическия идеен път в БСП. Реалният избор, който трябваше да се направи при последните им избори, беше именно този – дали да поемат към уеднаквяване на позициите си в унисон с европейското социалистическо семейство, или да останат в пътечката на пенсионерско-патриотичния електорат. Категорично избраха второто. В БСП няма да се говори за нещата, които касаят младите, защото млади надали ще гласуват за тях така и иначе. Кадри от младежките формации ще продължават да се реализират трудно вътрешнопартийно, защото с всяка година извън управлението, тази партия ще обеднява и партийния елит ще става все по-силно вкопчен в постовете  и привилегиите, които са им останали на ниво БСП.
Тъжното е, че в почти всяка държава, която реализира успешно реформа към по-разумни закони относно наркотиците, тя се провежда от леви правителства. Фактът, че имаме лява партия от съветско-тодорживковски тип е основната причина да не се случва никакъв официален дебат единствено в България.
Понякога обаче се чувствам утешен от факта, че най-импотентната партия в Народното събрание не е активна по тази тема, защото ще е мечешка услуга за каузата.
Няма да скрия, че от младежкото формирование изпитваха вял интерес по казуса и сме провеждали срещи. Всичко приключи, когато въпросът бе отнесен към горното поколение.
Глас за БСП няма да е глас в подкрепа на конопа.

 

7/8 Има/Няма такъв народ… абе, Слави Трифонов

Политическата ситуация е такава, че движението около Слави Трифонов има най-големия шанс и би имало най-голяма полза от включване на темата с тревата в предизборната си платформа и говорене. Позицията на Слави в момента е изключително благополучна от гледна точка на подкрепа. Буквално не е нужно екипът му да прави каквото и да е, за да трупа електорат. Просто останалите „системни“ играчи трябва да правят, каквото винаги са правили и така ще отблъскват от себе си и ще водят още хора към редиците на шоумена, всеки ден до идването на изборите.
Самият Трифонов нееднозначно позиционира и себе си, и движението към народняшкия, популисткия път на развитие. И определено не изпитва страх да заема позиции по поляризиращи теми и събития като приемането ни в еврозоната, Ковид, изборния кодекс и т.н.
Ако партията разчете правилно стратегическите си цели на следващите избори, правилна стратегия за нея би била да се опита да интегрира колкото се може повече нишови каузи в програмата си и да играе за абсолютния максимум на електоралния си потенциал, още при първия опит. Просто защото не е обещано, че втори за тях изобщо ще има (както няма да има повече НФСБ в Народното събрание… никога). При този сценарий 50-100 000 гласа от силно мотивирани почитатели на канабиса за удоволствие или 30 000 нови онкоболни всяка година, нуждаещи се от по-евтино и ефикасно средство за лечение, терапия, облекчаване и превенция, са негов естествен и ключов партньор.
Разбира се, има няколко обективни пречки, които трябва да бъдат преодолени. Първо, доколкото ми е известно, самият Слави не е почитател на никакви психоактивни субстанции, заради натрапчивата си хипохондрия. Екипът му също не са от нашата порода. Личните преференции и предпочитания биха били препятствие пред осъзнаването на електоралния потенциал на темата. Напълно възможно е този път партията да реши да играе само в теми, които познава. Това, в което лидерите на движението трябва да са 100% сигурни е, че дори да не им помогне, тази тема няма да им отнеме гласове.
Все пак… ако мислите, че е резонно, можете да им пишете по темата на: [email protected]
Глас за Слави може да стане глас за легализацията, но засега не е ясно.

 

Демократична България (Зелено движение, Да България, ДСБ)

Неизвестните около тях са повече от известните. Определено младежките формирования на Да България и ДСБ, са най-активните пушачи-партийци и са изключителни приятели на каузата за легализация. Уви, финансирането от фондация „Конрад Аденауер“ (дърти пергиши, крепители на Боко и „християнския“ морал, напълно пропускащи откъде духа вятъра на промяната), им пречи открито и активно да се включат в дебата. Да България, например, на предишните избори имаше силно евангелистко крило в партията, което не искаше и да се чува за „наркомани и гейове“. Днес нещата изглеждат малко по-различно и ако партията иска вот на младите, ще се нуждае от по-активно говорене по техните проблеми, освен правосъдие, Пеевски и т.н.
Уви, след убийството на Милен Цветков, членове на обединението бяха първите, които поискаха по-тежки наказания за „наркоманите“, напълно пропускайки същината на въпроса, причините и последиците от случката.
Зелено движение са хората, които винаги са били приятели на каузата и открито, макар и пасивно, са я подкрепяли. Тяхното застъпничество идва от факта, че огромна част от членската им маса е почитателка на билката, както и огромния потенциал, които крие за земеделието ни.
Уви, зелените имат толкова много битки, теми, въпроси които са оставили като по-важни, че реално никой от тях не бута развитието на тази напред.
От коалицията очакваме да не кампанират по темата, но ако участват във властта или поне Народното събрание в следващия кабинет и темата попадне в дневния ред, те поне да не пречат на реформата да се случи, че даже и да я подкрепят.
Глас за Демократична България може би е глас за декриминализацията, дори да не се говори по темата.

 

Обединени шмъркойоти… НФСБ, ВМРО и прочее паплач

За техните безобразия на власт обещавам да напиша дълъг и подробен очерк като им изтече мандата. Общо взето тези хора са реалния враг. Сред тях има такива, на които се плащат значителни средства, за да може нищо в политиката по отношение на наркотиците да не се променя. Техните „калинки“ по средни и високи етажи на властта активно и в нарушение на закона са стопирали всяка наша официална инициатива към Министерство на здравеопазването. Няма как да гласуваш за Валери Симеонов и да си за разумна политика за конопа. Няма как да си за Каракачанов, и да си за Свобода за конопа. За Бога, само Волен Сидеров знае за какво иде реч в света на наркотиците, но неговия мозък отдавна е изветрял…
Глас за тези те прави враг на битката.

ДПС

Това е партия с много малък интерес в темата, доколкото навремето смятаха ядрото на електората си, занимаващо се с тютюн, като рискова група, на която трябва да се помогне и час по-скоро да им се посочи алтернатива. Оказа се, че хората нямат нужда от ДПС, за да сменят културите, които отглеждат и вече успешно правят бизнеси с арония, шафран, лавандула и какво ли още не. ДПС като активен играч в т.нар. „задкулисие“ надали би имал намерение от изсветляването на този бизнес. През 2016-а, когато една от най-големите строителни компании в България искаше да се регулира индустриалния коноп както трябва, за да може те да произвеждат екологични тухли, бяха възпрени именно от един „млад бизнесмен“ от ДПС и техен пряк конкурент в строителния бизнес. Общо взето, в момента сме държава, в която нищо не може да се случи, ако същият този „млад бизнесмен“ не го одобри.
Ако някой може да ни свърже с него, да пише 😊
Глас за ДПС не би имал нищо общо с темата ни. Ако пък някой си продаде гласа на тях, поне да си купи трева с парите…

 

Воля

Тези хора няма да влязат никога повече в Народното събрание, така че нямат значение. В организирано от нас изслушване на г-н Марешки, когато през 2016-а беше кандидат за президент, заяви, че не би попречил тревата да се легализира като медицинско средство. Уви, говорим за човек, който може да смени 10 пъти мнението си по фундаментални политически теми в рамките на денонощие.
Глас за воля е напразен.

Проектът на МаяМа-нолова…дори не си спомням как се казва

Това е, с малкото изключение на Бисер Манолов, сбирщина от ексцентрични и крайно прости хора. Надали е нужно да припомням изключително неподготвеното включване на госпожата по темата с тревата “която убива нашите деца!1!1!!!!“… от нива с индустриален коноп. Дори да е супер жадна за внимание и електорална подкрепа, госпожата е толкова крайно проста, че е немислимо да си промени позицията.
Глас за маяма е глас за идиокрация.

 

Възраждане

Накратко казано. Не се очертава да приемат темата като своя, въпреки че не е изключено да го направят в бъдеще.
Глас за тях е глас за русия (малката буква е умишлена).

 

Проектите на Шмъркан Москов, Цветано Цветани и прочее отритнати от историята мохикани

Нулев шанс. Москов като беше министър на здравеопазването се постара дори да влоши състоянието. „Калинките“, които сега коват наркополитиката и ни саботират на всяко ниво в Министерство на здравеопазването, бяха назначени именно от него. Цветанов пък се е обявявал стократно против всякаква либерализация. Щото е бастун!
Глас за тях е глас за леличките.

 

И понеже обзорът стана много дълъг, ще завърша с просто:
СВОБОДА ЗА КОНОПА!
…и че рано или късно ще победим. Просто това са реалностите към днешния ден.

 

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!