Каня се да го напиша това от няколко дни, но си се притеснявах, че ще породи повече страхове отколкото полезност. Вече обаче имаме огнище на вирус, който не познаваме изобщо добре, намиращо се на половин ден път с кола….и то в държава, където живеят десетки хиляди българи от цялата страна. Самата истина е, че никой няма идея колко инфектирани има в момента в България, защото симптомите се появяват в диапазон между две седмици и месец. Напълно е възможно един единствен италианец да е заразил десетки, които са заразили стотици, които са заразили хиляди, които в момента заразяват десетки хиляди…сред които хора от София, Пловдив, Видин, Смолян, Стара Загора, които може вече да са в България от поне няколко дни…в които да са заразили десетки, които сега заразяват стотици и ще са заразили хиляди преди да стане ясно, че това изобщо се е случило.
Може би тук е момента да кажа, че не съм лекар, нито съм никакъв специалист по темата. Нарочно ще избягвам точни числа в това, което казвам, защото се знае супер малко за тоя вирус и нещата се сменят всеки ден буквално. Написаното има няколко цели – да обясни колко сериозно е положението, да повтори основните съвети за превенция, да даде няколко специфични съвети за превенция за хора, използващи трева и/или други забранени психоактивни работи. Изразявам своя лична позиция и призовавам всички да са критични към информацията и да си правят свои сверки и проверки. Даже няма да цитирам източници веднъж, защото е мързи и втори път, защото е редно да се образовате от различни източници по темата.

Колко е сериозно?

От това, което знаем към този момент, поне няколко пъти по-сериозно от грипа, основно защото е нов, непознат вирус и не знаем как да го превантираме или лекуваме адекватно. Също така, поне от сегашните данни, се смята, че е по-инфектиращ и по-смъртоносен от сезонния грип. Основната причина да е толкова опасен, е дългия период, в който човек заразява, но не подозира, че е заразен, както описах по-горе. Ако в България докладваме около 1.5 милиона случая на сезонен грип годишно, можем само да си представяме потенциалните числа за коронавирус, но само нагоре. Ако сегашните данни за смъртността от коронавирус се окажат верни (но се очаква да са по-ниски, защото се мерят само регистрираните случаи, а навярно много хора го прекарват в домовете си в лека форма и си трайкат + досегашните данни се базират основно на азиатци и в частност китайци като е напълно възможно различните раси да го прекарват различно тежко и скоро да открием по-добри начини за третиране, превенция и т.н.), то вълна, в която 2 милиона нашенци се тръшкат от коронавирус, ще резултира в заличаването на население с мащабите на град Троян, примерно. Пак казвам…това е възможно най-страшния и кофти сценарий. Но дори в по-лека форма, масовото разпространение на този вирус ще доведе до сериозни последици от всевъзможен характер. Вече виждаме, че реакцията на държавите с огнища е сравнително сходна – карантина, ограничения в свободното придвижване, които водят до недостиг на стоки и паника. Днес в Геноа и околностите шишенце дезинфектант струва 100 евро, просто защото всичкия е изкупен. Дори не е необходимо в България да има кой знае каква епидемия, страшно много храна се внася от държави, които очакваме също да бъдат засегнати, да имат карантина и те самите да срещат недостиг. Дори с храната да успеем да се оправим, можем да закъсаме тежко в снабдяването с всичко друго – от хапчета до важни суровини за икономиката ни.

Какво да правим по въпроса?

В случая, отчитайки факта, че сериозно засегнатите ще са основно хората от гетата, тези с хронични респираторни заболявания и възрастните, това са около 0.5% от хората, които ще прочетат тази статия… Навярно другите 99.5% биха си казали „Еми, кво толкова? Ще го изкарам, ще го преживея и всяко чудо за три дни“. Редно е, когато взимате мерки за защита, да мислите най-вече как  правите това за околните ви най-близки хора. Родителите и дядовците/бабите ви. Това са хора, с които вероятно си (надявам се) комуникирате често и е възможно ако не взимате мерки за защита на самите вас, да заразите обкръжението си и да сте солидарно виновни за сериозните проблеми или дори смъртта на човек, който обичате и чувствате близък. Абе, гадна работа…

Така че най-доброто нещо, което можете да направите за себе си, близките си, родината, човечеството е да…отложите разболяването си с коронавирус възможно най-много. Всяка вълна на разболяващи ще задръства вече така и иначе претъпканите ни болници, а колкото повече напредваме във времето, толкова повече ще знаем за вируса, как да се предпазваме, как да се лекуваме, как да реагираме на ситуацията като цяло. Знаем, че вирусът се разпространява по т.нар. въздушно-капков път, подобно на сезонния грип, така че можете да се заразите от чужда кашлица, целувка, споделяне на храна и разни такива.
Съветите на СЗО, побългарени от мен и адаптирани към днешната ситуация, биха звучали като нещо такова:
– Мий си ръцете, селянино! Много, често и старателно!

– Запаси се с дезинфектант за ръце! Навярно ще свърши тия дни, както свършиха маските. Понеже алкохолът в него е важния, предполагам, че всичко алкохолно би имало ефект. Помисли за спирт от аптеката, или ако ситуацията вече е брутална, каквото и да е алкохолно….дори антифриз ако не ти се дават свят пари…Това, което търсиш като съставка, е алкохол във висок процент и/или хлор.

– Най-вероятният начин за предаване на вируса е, когато някой шибаняк си кихне в ръката и после пипа разни работи, които след това пипаш и ти. Рядко се намират копелдаци, които да нямат капчица възпитание и да ти кашлят и кихат в лицето, но със сигурност никой не се замисля, че когато кашля/киха, трябва да го прави в ръкава, а не в лапата, с която после ще те здрависа за „чао“…

– Затова ако пипаш с ръкавици всичко извън вкъщито ти и после не си пипаш лицето със същите тия ръкавици, не си човъркаш в носа и прочее….печелиш точки.

– Ако не си си взел маска, си закъснял. Ако си намериш маска, използвай я. Толкова за маските, защото просто вече ги няма и се съмнявам да се появят други скоро…

– Запаси се със стоки от първа необходимост и трайна храна, в случай на карантина

Специалните съвети за тревомани и употребяващи разни работи

Ето и най-важното за вас, читателите на www.liberty420.org .
Навярно вече сте се досетили от горните съвети, че хигиената и ограничаването на попадане на чужда слюнка във вашата система, е нещото, което целим.

Считайте, че всяка дръпка от чужд джойнт е риск от зараза. Ако един има коронавирус в кръгчето, навярно всички ще го имат след края на джойнта.  Плюнчене на листче, общ фас за много хора е равносилно на това да сте се поцелували с всичките тия хора един вид. Освен грип, стомашно-чревни гадости, херпес и прочее, вече можете да навлечете на вас и близките ви…коронавирус. Даже може преносителят още да не е заразен, а просто да има вируса по ръцете си от пипане на дръжката на автобуса преди 20 минути. После просто ще пипне картончето, което вие ще налапате само след секунди…и честито!

Моят съвет е, докато вълната преминава през България….не развъртайте. Свийте си по едно за всеки и ограничете размяната на секрет с други хора. Става дума за всичко – джойнтове, лули, бонгове, вейпове, тютюневи и електронни цигари… Абсолютно същото важи за смелчаците, които чертаят по кенефени повърхности и шмъркат през (общи) банкноти. Това винаги е било крайно глупаво и нехигиенично решение, но в днешния контекст си е направо за Дарвин награда.

Ограничете партитата. Знам, че е трудно и навярно няма да приемете този съвет,  нито аз…НО на партитата се влачи народ от цяла Европа вече. Добре, де. Поне ако ходите, дръжте си водата, напитката, джойнта за вас. Не ги развъртайте, споделяйте, давайте някой да си сръбне. Пък ако се престрашите и с маска да се пуснете, можете да се измъкнете невредими от тая ситуация. Не си кашляйте по ръцете а само в ръкава, кърпичка (кой знае, това може да е следващата хипстърия – да върнем платнените кърпи със сополи), маската ви, шала… След парти вечер се изкъпете. Навярно по вас ще има всякакъв чужд материал като пот, слюнка, семенна течност, сополи…бацили.

Избягвайте с прекаляването. Препиването, предросването и най-вече безсънието значително намаляват капацитета на имунната ви система да се справя с вируси и подобни други проблеми.

Снабдете се за напред. Познавам много хора с манталитет на пазаруване ден за ден или седмица за седмица. Ако искате да имате от любимите ви вещества през период на карантина и supply chain disruption, мислете в перспектива на месец-два напред. Бъдете сигурни, че ако свободното придвижване на хора бъде ограничено, сравнително свободното придвижване на вещества ще бъде двойно по-ограничено. Това като се случи, цената скача…а никой не обича така да става. Мислете изпреварващо…

В случай на ограничаване на придвижването под някаква форма, внимавайте с носенето на неща във вас. Никога не забравяйте, че ако ще и чума да мори народа, ако дадат повече власт на МВР да се справя с проблема, въпреки това 90% от работата им пак ще си остане тараша за едното масе…

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!