И в тази предизборна надпревара темата за конопа не беше силно засегната. Партиите се разсипаха да обещават всякакви социални придобивки като повече пари (от данъкоплатците) за пенсии, образование, здравеопазване, отбрана, полиция, инфраструктура, границите, световния мир, озоновата дупка, физкултурата, спорта и т.н.

Отстрани обаче стоят десетки хиляди гласоподаватели, които се интересуват кой ще реши проблема с нарастващия терор на МВР спрямо употребяващите канабис. В момента буквално всеки е заплашен от сериозен рекет заради силно чувствителните тестери на КАТ за присъствие на канабис в слюнката, които могат да превърнат в престъпник човек, шофирал 20 часа след последната си цигара. За тези гласоподаватели, които желаят да съобразят вота си на 26-ти с темата за конопа, сме подготвили този сравнителен анализ на основните политически сили.

ГЕРБ

Нищо в програмата на най-голямата партия в център-дясно не вещае промяна на твърдия им курс срещу всякакви форми на либерализиране на ганджата. Самият им зам. – председател Цветан Цветанов заявява, че ГЕРБ винаги ще формира мнозинството против легализацията. Още повече, че в предизборната им програма, като основна точка в политиките по Здравеопазване е залегнала изключително опасната идея с тестването на деца в училище.

Приоритетите на ГЕРБ
Източник: Нова ТВ

Първоначалното им предложение за “задължително тестуване” се оказа противоконституционно и се наложи в движение да бъде преправяно на “доброволно тестуване, при съгласие на родителя“. Естествено, в тази си форма предложението на ГЕРБ не е  „революционно”. И сега всеки родител може да закупи уринен тест за 5 лева от аптеката и да провери детето си. При предложението на ГЕРБ обаче, това ще се заплати от данъкоплатеца, една конкретна фирма (чието име даже знаем предварително) ще спечели поръчка за няколко милиона…и няколко държавни господа и госпожи по веригата ще се почерпят с комисионни.

Както се очертава, ако ГЕРБ разполагат с Министерство на здравеопазването, негов ръководител ще стане д-р Даниела Дариткова. Тя е основен играч в сектор Здравеопазване още от началото на ГЕРБ във властта и като председател на Здравна комисия в последното Народно събрание, създаде впечатлението на човек, който би прилагал педантично и систематично партийната воля, дори когато това би означавало по-голям риск от трагични инциденти с деца, като този. Освен това обществена тайна е, че ГЕРБ не променя политиките си по дадена тема, докато Бойко Борисов и/или Делян Пеевски не осъзнаят потенциалната си печалба от нея. В момента липсата на идея как някой от двамата би спечелил политически и финансово от легален бизнес с канабис, пречи този бизнес да се случва.

БСП

От социалистите срещаме систематично мълчание по темата. Политическата логика предполага, че БСП би желала да запази говорене, само и единствено, касаещо твърдия им и постоянно намаляващ (по демографски причини) електорат. Възрастните хора и русофилите са избирателите, които най-малко се интересуват от темата “коноп”. Ако видим вътрешни промени в столетницата към традиционните ляво-либерални ценности за лична свобода и неприкосновеност на тялото, току виж БСП си осигурят едни 100 000 младежки гласа. Все още – не.

АБВ – Движение 21

Татяна Дончева от известно време знае каквото в БСП отказват да разберат – нуждата от млади гласове. В подобна коалиция обаче, каузата за свобода на конопа няма как да бъде възприета. Доц. Георги Кючуков беше силният човек на АБВ в Здравна комисия в последното НС.

Няколко негови изказвания по време на заседания, касаещи медицинската трева, показаха явно неразбиране на темата и упорство в това да не подлага вярванията си на съмнение – използвайки формалните си медицински титли, защото други аргументи просто му липсваха. Ако двете партии продължат живота си поотделно, очакваме Движение 21 да запази шанса си за активизиране в полза на някаква легализация, но това със сигурност няма да е лесен път.

ДПС

Ситуацията в ДПС наподобява тази на ГЕРБ. Когато Пеевски съзре възможност за печалба от бизнес с легален канабис, независимо дали става дума за пушене, лекарства или тухли за къщи, ще се появят едни интересни послания по линия на „Да дадем на земеделците възможност да печелят от земята си…“, „Ние сме партия на свободите…”и т.н.

Това ще е и ясен знак за промяна на руската, строго консервативна позиция по темата. Запитахме пресцентъра на ДПС за коментар, но до приключване на тази статия, не сме получили такъв. Единственият (доста вял) интерес, свързан с индустриален коноп, беше изразен от депутата от последното Народно събрание Ферихан Ахмедова, след като представители на Българско либертарианско общество се изказваха в Земеделска комисия.

Обединени “Патриоти”

Това е най-проблемното и вредно за наркополитиката в България политическо образувание. Всяка една от партиите поотделно е категорично срещу „Свобода за конопа“ под каквато и да е форма. Причините са няколко – всички изключително отблъскващи.

Най-важната е мафиотско-корпоративна. Има една личност от партия НФСБ, която преди това е била във ВМРО, преди това в РЗС и общо взето всяка българска партия със съмнителна история. Тази личност се казва Борис Ячев и е водач на листата на “патриотите” в град Пловдив. Основната работа на г-н Ячев в Народното събрание е ефективно да блокира всякаква възможност за реформа в областта на наркополитиката. По този начин пряко се облагодетелстват определени икономически групи от Петричко и Благоевградско.

Борис Ячев и Светлана Йорданова

Освен това протеже на г-н Ячев и кадър на „патриотите“  е секретарката на Националния съвет по наркотични вещества Светлана Йорданова, срещу която Българското либертарианско общество пусна жалба за конфликт на интереси още миналата година. Едно е ясно – докато „Патриотите“ участват във властта, легализация няма да се случи.

„Воля“

В разговор, който автори на ЕКИП имаха с господин Марешки, по време на президентската му кампания, той сподели, че би подкрепил употреба на канабиса в медицината. Уви, очакваната роля на „Воля“ в този парламент е да бъде безгласен коалиционен партньор на ГЕРБ в сянка. Един вид, партията на Марешки ще замени тази на Бареков и Волен Сидеров като мними подкрепящи мнозинството. Да се надяваме очакванията ни да не се сбъднат.

Реформаторски блок–2 § Глас Народен

Гласовитите реформатори са объркани по темата. От една страна имаме изказвания на Антони Тренчев, че партията му подкрепя медицинска марихуана и декриминализиране на личната употреба, от друга – предизборен лидер и лице на тази коалиция….е Петър Москов. Същият Москов, който миналата година прие най-безпринципната редакция на Закона за наркотичните вещества и съзнателно и ефективно спря всякакви опити да лекуваме болни или правим индустрия с коноп. Още повече като министър  назначи Светлана Йорданова в НСНВ в нарушение на закона и в конфликт на интереси само и само, за да угоди на коалиционните си приятелчета от Патриотичен фронт и корпоративните им интереси. Личността на Петър Москов и нормална политика по отношение на тревата, са две напълно несъвместими величини. Реформаторският блок не може да има адекватна позиция за тревата и да развява Москов като силен политик в здравеопазването. Невъзможна комбинация.
Другата, колоритна част от тази коалиция, е Глас Народен. Катарзисът при тях е пълен. Точно преди една година Глас Народен официално подкрепи Марш „Свобода за конопа“, който се състоя по времето на и като директен протест срещу…Петър Москов и политиката му. Силното лице на „лигалайза“ в Глас Народен – Петър (Ghettoman) издаде предизборна рап песен със съпартиеца си Венци Мицов, в която „младежките субкултурни лидери на мнение“ не изпяха нито една рима за ганджата. Това иде да покаже, че не можем да очакваме активност и от тази коалиция по отношение на тревата. Още повече – изключително важно е, за да се случи нещо положително в тази сфера, д-р Пепи Москов да не бъде министър на здравеопазването в следващия (или който и да е било друг) кабинет.

Да, България – Зелените – ДЕОС

Още в началото на предизборната си кампания (малко по-рано от останалите партии) Да, България взе стратегическо решение да не се занимава с теми като статута на тревата и правата на гейовете. Проблемът на това им решение е, че предизвика възмущението на хората, които имаха симпатии към Протестна мрежа и Христо Иванов като потенциален застъпник на каузи, касаещи младото поколение. Като министър, Христо Иванов беше много по-смел в изказванията си отколкото като партиен лидер. В кампанията на няколко пъти заяви, че няма намерение да подкрепя легализацията „…докато обществото не стане готово.“, което, преведено от популистки език на нормален, означава – никога. Донякъде позицията им се обяснява със силното християн-евангелистко крило в партията и липсата на електорален опит при голяма час от членовете на ДаБг.

Зелените са положителния герой в тази коалиция. Те са единствената партия, която има три ярко про-легализация фигури в листите – адв. Калин Ангелов (24 МИР, преференция 15 в бюлетината), Ивайло Попов (25 МИР, преференция 10 в бюлетината) и Боби Сандов (23 МИР, преференция 7 в бюлетината). Зелените винаги са участвали в акции и кампании по отношение на конопеното растение и тази политика им е в дългосрочните приоритети. Уви, отново коалиционните споразумения с Да, България не им позволяват да кампанират по темата, но едно е сигурно – ако някой от тези трима кандидати успее да влезе в Народното събрание, легализацията ще има своя човек вътре.

ДЕОС са про-легализация още от създаването си и са го заявявали ясно. Те, както Зелените и Глас Народен, подкрепиха Марша „Свобода за конопа“ през 2016-та. Въпреки че основният им кандидат Емил Георгиев взе решение да кампанира с други теми и каузи, можем да очакваме приятел на легализацията и в негово лице. Уви, влиянието на ДЕОС в тази коалиция е прекалено скромно, за да може да повлияе в положителна посока и да промени общата позиция на обединението.

Нова република

В интервю на Радан Кънев за ЕКИП ТВ, същият се опитва да изкаже хем популярна, хем консервативна идея за конопената политика, но накрая завършва с нонсенс –  легализацията не е добър ход, защото след въвеждането и производството ще отиде при мафията…все едно сега не е. От коалицията като цяло не може да се очаква активност по тази тема, защото стратегическият им подход е към промоция на християн-консервативни ценности и политики като, например, задължителен час по религия в училище.

Обобщение

Уви, и през тези избори не можем да очакваме сериозни промени в отношението на статуквото към конопеното растение. Най-важното за легализацията при следващото правителство е Обединени патриоти да не участват във властта. За съжаление, към този момент, това изглежда малко вероятно.

Представата на анти-дрога тетките за тревата

Докато Борко Ячев и НФСБ са в Народното събрание и властта, легализацията в България ще бъде саботирана през административната машина на парламента, подстрекавана от народните представители на Обединени патриоти и с медийната подкрепа на истерични тетки като  Теменужка Любенова и подопечните й анти-дрога миньони.
Ако искате да изразите, все пак, про-ганджа вот, можете да го направите с една от преференциите на тримата кандидати от Зелените. Това ще помогне на каузата вътре в Зелените, където ще разчетат преференцията като ясен знак, че трябва по-активно да комуникират тези си послания, но надали ще повлияе на цялостната визия на партийната им коалиция с Да, България.

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!