Marijuana leaves

Годината все още не си е отишла, но в политиката почти нищо не се случва от днес за утре, особено когато става дума за сериозни и мащабни реформи, каквото може да е легализацията на канабиса. Нека разгледаме какво се случва по земното кълбо с прохибицията върху това така коментирано растение.

Добрите примери

Македония

Започваме с държавата, която освен, че е най-близко до нас, изненада всички със смелото си решение да легализира медицинската трева. Много фактори доведоха Македония до тук. Освен че това е регионът с изключително подходящ климат за отглеждане на растението, в момента правителството им е натрупало доста гузна съвест и грехове, които някак трябва да изкупи до следващите избори.  Съседите са  раздирани от т.нар. „Цветна революция“, която до голяма степен прилича на нашето #ДансWithMe от преди 3 години и изкара дори шепата млади хора от Македония по улиците в продължение на месеци. Именно младите са впечатлени от реформата на правителството на ВМРО-ДПМНЕ, която сякаш стана за една нощ и прибързано, но много индикации сочат, че е била замисляна от властта поне година-две по-рано.

Всеки посетител на любимата ни съседка вече може да си закупи CBD масло съвсем свободно от аптеките като цената за опаковка варира между 80 и 100 български лева. Психоактивното масло (с над 0.2% ТХК)  ще е на разположение на пациентите в края на месеца като за него ще се издава специално разрешително само от медицински лица и специалисти.

Положителното в македонския закон е, че се позволява внос и износ на медицински канабис и продукти, което ще отвори широко вратата за качествени вносни медицински продукти за пациентите от една страна и ще позволи на местния бизнес да започне разработването на македонски такива за износ. Освен маслото, очаква се разработването на различни продукти на базата на конопа като спрейове, сапозитория (ректални свещички), близалки, тинктури и т.н.,  които ще третират специфични състояния много по-добре.

Начинът, по който се случи цялата промяна в Македония наистина е изумителен и прецедент в тази част на Балканите. Хърватия и Словения са легализирали медицинската трева, но само на думи към този момент, югозападните ни съседи обаче стигнаха до края. Случващото е особено силен шамар за българското ВМРО – доайен на прохибицията в България, защото именно благодарение на натиска на тази партия и коалиционния й партньор от НФСБ, официално България смята, че тревата в никакъв случай не лекува, а медицинските чудеса, които маслото причинявало…са просто плацебо. Изглежда, че македонските им съименници са доста по-далновидни политици.

САЩ

california

САЩ е на прага на исторически обрат. Вярно е, че процесът на либерализация на конопеното растение тече от десетилетия там и това е прекрасно, защото именно от тази държава започва прохибицията в целия свят, но напоследък наистина виждаме ускоряване и зачестяване на положителните развития. През ноември девет щата самостоятелно ще гласуват за либерализация на режима под някаква форма. Арканзас, Флорида, Монтана и Северна Дакота ще решават дали да разрашат медицинския канабис в тяхната здравна система, докато Калифорния, Невада, Аризона, Масачузетс и Мейн обмислят да разрешат на всички пълнолетни граждани достъп до растението и неговите продукти. Това са съдбоносни за нацията избори, защото се очаква да потвърдят това, което социологическите проучвания сочат от години – мнозинството американци подкрепят легализацията. Към настоящия момент 24 щата разрешават използването на трева в медицината. След ноември повече от 50% от щатите ще имат медицински коноп.

На 9-ти ноември всички погледи ще са отправени към Калифорния. Ако се приеме тяхното предложение №64, това ще позволи на всеки жител над 21 да отглежда до 6 растения и да притежава до унция изсушен цвят. Това надали ще промени значително случващото се в слънчевия щат. Там от десетилетия има доста либерален режим за достъп до медицински канабис. Вотът в Калифорния е важен и емблематичен, защото именно това е първия щат осмелил се да се противопостави на федералната прохибинационна политика и разрешил достъп на пациенти до вещество от забранителния списък още през 1996-та година. Освен това става дума за петата най-голяма икономика в света, която дори надминава Франция. След като  експериментът с Колорадо се оказа изключително успешен, се очаква повече и повече икономики да проявят интерес към най-бъзро разиващият се бизнес в света.

Италия

В края на юли тази година в Италианския парламент постъпи законопроект, който декриминализира отглеждането и притежанието на канабис в рамките на дома и извън него. Освен това, законът предвижда и регламентиране на медицинския канабис, като отглеждането на коноп за индустриални цели е разрешено от десетилетия. По този начин, ако депутатите се вслушат в гражданите си, 70% от които подкрепят промените, Италия ще задмине Испания и Холандия като модерно законодателство в сферата. Италиански депутати вече открито обявяват водената досега наркополитика за колосален провал и посочват нуждата от съвременен подход към решаването на проблемите свързани с трафика и търговията с наркотици

Лошите

България

svoboda-za-konopa
Естествено, ще започнем с милата ни родина. Дори не защото сме най-интересните, а просто защото ако някой случаен западноевропеец или американец беше станал свидетел на изказванията на родните ни политици и медицински експерти, сигурно щяхме да му изглеждаме като героите от „Боговете сигурно са полудели“. Въпреки първия от десетилетие марш за легализация на марихуаната, който беше организиран от Liberty420, Промена, пациентски и браншови организации,  България затегна още повече режима за достъп до растението. Даже го направи в несъответствие с Единната конвенция по упойващите вещества на ООН от 1961-ва, която общо взето регламентира съвременния мракобесен режим.

Представете си, че дори документ, писан във времената, в които се е смятало, че инцидентен прием на трева може да те накара (примерно) да убиеш човек, допуска използването на растението за медицински цели, а нашето законодателство – вече не. По неизвестни на нас причини, българският здравен министър Петър Москов предложи изменения в Закона за наркотичните вещества и прекурсурите, с който заличи една точка, позволяваща, при наличие на съответна административна процедура, все пак да допусне изполването на коноп „…за медицински цели и изследвания“.

 Разбира се, армия от послушни медицински „експерти“ веднага беше мобилизирана да брани в публичността този загадъчен акт. Бяха чути феноменални словестни упражнения по тема, която очевидно не е сила на нито един от изказващите се. Например, беше взето под внимание мнение за това дали тревата лекува болести и може ли да се използва в медицината от…Синдиката на българските учители. Че конопът не е лекарство също обяви и протестантската комуна БЕТЕЛ, многоуважаваните катедри по психиатрия на височайшите държавни университети в Плевен и Варна и редица консултанти на държавна заплата, които биха се подписали и че земята е плоска ако им се нареди. Депутатът от Патриотичен фронт, специалист по съдебно-счетоводна експертиза и бивш даскал в Техникума по икономика и туризъм във Велинград пък „ни научи“ от народната трибуна, че безспорното и документирано облекчаване на различни състояния посредством канабис всъщност е…плацебо.

Филипините

За Филипините и кретенската им политика спрямо зависимите подготвихме цяла статия, която можете да намерите тук.

Русия

„Любимецът“ ни в световната наркополитика стана и своеобразен лидер и водач във Войната срещу наркотиците по-рано тази година. По време на извънредното заседание на ООН UNGASS, където трябваше да се реши какво ще е бъдещето на световната прохибиция, Русия се очерта като единият полюс около който гравитират държавите, предлагащи по-сурови наказания за зависими и трафиканти.

Просто след всичко, което се случва в САЩ и легализацията вътре в нея, е невъзможно американците да продължават с водещата си роля в прохибицията навън и трябва някой друг да поеме щафетата. Естествено, властта от мясото, където „лекуват“ наркоманията с вкарване в кома и третиране с електрошок, изрязване на части от мозъка, хипноза и т.н. на драго сърце би поддържала мракобесната си ситема и на световно ниво. Честито на Русия…

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!