Димитър Карагегов*

До Новините на bTV

Днес случайно попаднах на Ваш видео материал, където незнаен за мен господин се упражни по темата “Наркотици” по изключително нескопосан начин и даже си позволи да предложи “тестване на всички ученици за наркотици” под бурните овации на водещата.Набелязах си няколко основни изявления и точки от разговора с гостите Ви, за които имам коментар.

Правя това от позицията на представител на една от наистина малкото организации в момента, които предоставят адекватни мерки за намаляване вредите от употреба на наркотици. Мисля, че мнението на хората, които работят на терен, срещат се с употребяващи младежи постоянно и имат доста по-адекватна представа за случващото се биват изолирани от дебата за сметка на костюмирани представители на онзи НПО сектор, който инвестира в дефилета по сутрешни блокове, беседчици, кръгли (и други) маси, конференцийки и т.н. активности, далечни на хората в нужда. Пиша Ви, защото знам, че “другата гледна точка” заслужава и трябва да бъде споделена.

1) Билката”

Въпросните легални и изключително рискови заместители на канабиса са плод на забраната му и на нищо друго. Тази закономерност се наблюдава от около век и е описана подробно в научни трудове и книги, които гостът очевидно е бил прекалено зает с НПО-работата си, за да прочете.
Най-популярният начин за приемане на опиати преди голяма част от тях (хероин, морфин и т.н.) да бъдат забранени е бил…опиумният чай, съдържащ около една петдесета от медицинска доза морфин. Най-популярният начин за прием на опиати след забраната им – инжектиране на уличен (разбирайте като примесен с отрова за мишки, тебешир и вар) хероин.

Най-популярният начин за приемане на кокаин преди да бъде забранен – вино, чай, Кока-кола. Да “коката” в “Кока-кола” е точно това, което си мислите. Между другото вино с листа от кока е било любима напитка на английски кралици и католически папи…
Най-популярната напитка ден преди алкохолната прохибиция в САЩ – бира. Най-популярната алкохолна напитка ден след началото на алкохолната прохибиция в САЩ – микс от чист спирт и каквото друго имаш под ръка.

Абсолютно същата закономерност наблюдаваме и с канабиса. През първата четвърт на миналия век никой не се е занимавал да селектира по-силни сортове канабис. Веднага след забраната му, потентността на растенията започва да върви нагоре. Днес пушещите канабис поемат десетки пъти повече THC в една цигара, отколкото техните дядовци и баби (Да, те също са пушели…дори в България), а още по-опасното – днешните деца започнаха да посягат към синтетични имитации на канабиса.

Нямайте съмнение, че говорим за вещества, чието краткосрочно и дългосрочно влияние върху човешкия организъм не е изследвано и крие много по-сериозни рискове от употребата на канабис(все пак говорим канабисът е известен с това, че не е убил нито един човек последните 6000 години). Нямайте и съмнение, че единствената мотивация подобно вещество изобщо да бъде синтезирано е именно факта, че канабисът е незаконен и цената му за грам гони тази на златото. За един тийнейджър е много по-удобно да си набави синтетика срещу 2-3 лева дозата, в сравнение с 20-30 лева за грам трева.

2) “А между другото са свестни деца…”

Всеизвестен факт – по-добре справящите се в училище деца и тези с по-високо IQ са по-предразположени към употреба на наркотици. Световните медии пишат по темата от години – вижте например ТУК

Крайно време е да осъвремените представата си за т.нар. “наркоманчета”. “Наркоманчетата” от преди 10-20 години са днешните Ви лекари, архитекти, инженери, предприемачи. “Наркоманчетата” днес са утрешните лекари, архитекти, инженери, предприемачи. Бил Гейтс, Стив Джобс, откривателят на ДНK Франсис Крик, професор Фройд, Бил Клинтън, Барак Обама, Моргън Фридман, Зюзън Сърандън са…”наркоманчета”.

3) “Има международна мултилевъл маркетинг система за разпространение на наркотици, който убива децата ни. Това е геноцид”, каза с фалшив патос гостът в предаването

Ще Ви кажа кое е геноцид. Геноцид е да стигматизираш и преследваш един болен, зависим човек, който сега най-много от всякога има нужда от лечение, подкрепа от близките си и всичката любов на света. Геноцид е вместо да му подадеш ръка, да го натикаш в затвора, където няма лечение, подкрепата от близките си и каквато и да е любов, но пък има хероин…много хероин.

Геноцид е да накараш човек, който има нужда от помощ, за да спаси живота си, да се страхува да го направи, защото ще изгуби работата си, ще изгуби семейството си, ще изгуби свободата си.

Геноцид е, когато връчиш бизнес за милиарди в ръцете на организираната престъпност. Геноцид е да изолираш всички други от пазара на вещества, за да оставиш  тези без морал да продават на децата ни. Замислял ли се е костюмираният господин, защо по училищата няма дилъри на ракия или ром? Защо “международната мултилевъл маркетинг система за разпространение” на джин някак пропуска да го пласира на непълнолетните?  Може би, защото все пак е част от явната икономика и рискът не е оправдан ?!

4) “Защо децата не намират реализация на своите желания и посягат към наркотиците…”

… е интересен въпрос, чийто отговор се намира в самия него. Децата ни намират реализация на своите желания, посягайки към наркотици. Замислете се дали щом заплахата от изключване от училище, изключване от семейството, отритване от обществото и тъмничен затвор не са достатъчни, за да накарат тези деца да преосмислят избора си, е нужно да ги задължим да пикаят в чашка, за да ги тестваме и допълнително да ги репресираме?

Защо когато имаме настинка е нормално да приемем (доказано вредният и дори смъртоносен) Парацетамол?
Защо, когато не сме се наспали е нормално да вземем доза (смъртоносен при предозиране) кофеин?

…и не е нормално, когато искаме да разпуснем от тежкото си ежедневие за една вечер, да приемем някое от забранените парти-вещества?!Да желаеш в определени моменти да се “надрусаш” е заложено в теб като животински вид, така както слоновете, конете, елените, котките, пчелите и маймуните доказано го правят също. Това е естествен еволюционен механизъм за справяне с непосилни емоционални и други травми, към който милиарди хора по света прибягват ежедневно, без да имат проблеми. Не е ли прекалено тенденциозно да не кажем нито дума за стотиците хиляди българи, които днес ще си налеят една ракия, без да станат алкохолици, ще изпушат цигара канабис без да станат зависими, ще приемат хероин и ще отидат на работа след това, ще си сипят чаша наркотично кафе и няма да пострадат?!

Те също ли заслужават да пикаят в чашка и после…затвор?!

5) Защо във “Войната срещу наркотиците” Вие сте на страната на лошите?

Войната срещу наркотиците бушува от столетие и не е постигнала дори частично резултатите, които си е поставила – общества с по-малко или без никакви наркотици.
Днес уличните наркотици са по-масово разпространени, достъпни, потентни и опасни от всякога. Употребата сред деца в световен мащаб е все по-голяма и по-голяма. Правителствата харчат трилиони за преследване на хора с по една цигара канабис, които не са направили лошо на никого. Затворите се пълнят с работоспособни, плащащи данъци, издържащи семейства хора, който отпадат от пазара на труда и се превръщат в хора, издържани от националния бюджет, неплащащи данъци и неспособни да бъдат в подкрепа на семействата си. По безпрецедентен начин е посегнато на човешките свободи на всички хора по света, без това изобщо да ни е доближило до по-успешно и справедливо общество.

Поддържайки предложенията за повече контрол над човешкия разум и тяло, Вие подкрепяте неуспешната война срещу наркотиците и успешното заличаване на милиони човешки съдби. Когато ръкопляскате на задължителни тестове за наркотици, вие ще вкарате точно тези “свестни деца” в мелачката на правораздавателната ни система. И вместо да получат добро средно и висше образование, ще ги принудите успешно да завършат “университета по престъпност и насилите”, наречен затвор.

Продължавате ли да си мислите, че тестването на хора е добра идея?Ако да, тогава не се учудвайте, че децата Ви ще продължават да идват при нас за съвет, ще идват при нас, за анализ на хапчето, което са си купили за партито довечера, ще ни се обаждат, когато мислят, че са в опасност и търсят помощ…и ще крият всичко това от Вас.

Защото, Войната срещу наркотиците е война срещу вашите деца, а вие…вие сте агресорите…

*Член на УС на Българското либертарианско общество и основател на кампанията Liberty420

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!