Започвам със съболезнованията си към близките на загиналия Иван Йорданов. Унищожително е, когато подобно нещо се случи неочаквано и по този начин. Ще се опитам да разгледам този случай максимално далеч от частното в него и по-скоро като системен проблем със своята предистория, виновници, жертви и циклична повторяемост. Много от нас можеха да са на мястото на Иван Йорданов от Карнобат вместо него в онази августовска парти вечер… и не мисля, че има млад човек, на когото да не може да се случи същото.

Дълга версия на историята

Teknival в България се прави от поне 15 години. Толкова е митичен и cool, че всички са чували за него. Съобщава се само дата, а непосредствено преди началото се обявява и локацията. Не присъстват много хора, но партито е силно подкрепено с тежко снаряжение от чужденци с камиони от музика и наркотици. Даже последните обикалят значителна част от Европа с тези камиони и наркотици и правят партита на всевъзможни локации. Събитието не се съгласува с общински и други власти. Даже на община Варна са необходими 12+ години, за да научи, че подобно нещо се случва. Понеже е доста „спонтанно“ парти, не се очакват удобства. Осигуряваш си ги сам. Две неща са сигурни – ще има камиони с музика и ще има наркотици. Не съм бил лично конкретно на Текнивал. Бил съм на други партита, организирани по подобен начин и съм слушал стотици истории, свързани с него. Буквално няма любител на този вид музика, който да няма история, свързана с Текнивал. Не мисля, че е по-различен с нищо, което вече съм виждал, но ако имате коментар за казаното от мен, съм склонен да се поправя, ако греша конкретно за Текнивала. Например няма как да очаквате особени удобства от същите тези организатори.  Но и посетителите не са там заради удобствата, а за тези две неща – камионите с музика и… наркотиците.

Навярно Иван също е отишъл там за тези две неща. Няколко жълти медии говорят за „данни за употреба на наркотици“ и объркан разговор с баща си по телефона – объркал го за леля си и питал за видео касетка от детството. Понеже и медиите ни са едни жълти, и полицаите едни кадърни… допускам, че това може да е изсмукано от нечие въображение и да не е истина, но понеже работим с оскъдна информация, ще направя опит за максимално правдоподобни предложения, касаещи конкретната случка. Та… Иван е взел нещо. Станал е дезориентиран и се е откъснал от музикалната случка. Потърсил е баща си за помощ и е изпратил координати по GPS. След като не е открит на тези координати, бащата подава сигнал в полицията и започва претърсване на района. Неуспешно. Няколко дни по-късно трупът на младия човек е забелязан от местен, който сигнализира на кмета. Тук отново се появяват конфликтни версии. МВР твърдят, че става дума за самоубийство. Иван се е обесил с връзки на обувки, клонът се счупил и той е паднал на земята, чупейки си две ребра. Кметът твърди, че когато е пристигнал, не е видял никакви въжета, клони и възможност подобно нещо да се е случило. Навярно много скоро полицията ще излезе с окончателна версия на случилото се, като засега се работи върху „склоняване към самоубийство“. Няма да се фокусираме толкова дали става дума за самоубийство, свързано с употреба на наркотици или убийство, свързано с употреба на наркотици. Ще го приемем за смъртен случай, при който наркотиците са изиграли съществена роля. Това, че не става дума за смърт, пряко причинена от наркотици, е извън сценария според полицията. Надявам се патолозите на МВР поне да могат да различат химическо отравяне от обесване. Но винаги имайте едно наум при информация с източник МВР.

Нещата, които доведоха до трагичния случай

Отговорите отново давам с най-добрите си предположения, но не и сигурност.

1) Липсата на организация и елементарни услуги към гостите на Текнивала
2) Необмислена употреба на неизяснени вещества в неизяснена концентрация, която довежда до…
3) …лош късмет вследствие на горната точка

Като 1 е с най-малко значение и тежест, а 3 с най-голямо. Иван или е станал достатъчно объркан, неадекватен и лабилен, че в паниката си да направи нещо дори толкова налудничаво като да се обеси с връзки за обувки, или е бил достатъчно объркан, лабилен и беззащитен, за да допусне някой да го убеди да се самоубие или да бъде убит без съпротива. Преди всичко обаче това е трагичен случай, който до голяма степен е предизвестен от очакваните виновници – статистиката и тъпата държавна политика.
Статистиката е такава.
В Европа се взимат много наркотици. И в България изобщо не отстъпваме на запада. Говорим за масова употреба на гаражно производство стимуланти, психаделици, опиати, антидепресанти и прочее. И дори да не е толкова опасно начинание, колкото шофирането по родните ни пътища например то просто понеже много хора го правят, неизбежно стигаме и до трагични ситуации. Дори употребата на MDMA, която в разумни дози науката смята за сравнително по-безопасна, води до 63 смъртни случая в Англия и Уелс на година. Грубо казано води до смъртта на един на всеки милион англичани. Не е изключено да смятаме, че ще имаме най-малко един-два случая в България на година само от MDMA. Представете си колко души умират от гаражното пико, венозното херо и т.н. след това. Налага ни се да гадаем. Според НСИ миналата година в България умрелите от наркотици са нула. Това е записано не защото са нула. Дори не защото някой брои некадърно. Точно в момента никой не брои. Никой от държавата не знае, не води такава статистика, не оценява правилно смъртните случаи от наркотици и не му пука колко са. Но случаите са тук. Има ги. Налице са. И понякога стават обществено достояние… като този.
Взимането на вещества с неясен произход и концентрация е опасно начинание. Това е упражнение, което трябва да правите с повишено внимание. Особено на място без осигурени елементарни условия, достъп до медицинска и друга помощ, предоставена ти от хора, които да не са взимали неща и те…
Редно е да отбележим, че въпреки опасността от нежелани реакции на биохимично ниво като нарушен сърдечен ритъм, обезводняване и други, загубата на ориентация, психотични и други епизоди не са рядкост при системно употребявали или свръхреагиращи на стимуланти като пико да речем. Психаделиците също могат да доведат до дезориентация и тежък пристъп на страх, параноя и ужас, който да те накара да си посегнеш.
И това не се случва само по нерегулирани партита като Текнивал, а и на много места с охрана, лекари и “нулева толерантност“ по отношение на наркотиците. Например – двама мъртви и трима в критично състояние след Defqon.1 в Сидни миналата година. Това ни отвежда до следващата точка…

Политиката ни е тъпа

Ето тук идва и Валери Симеонов. Разбира се, че той. НФСБ получи зам.-министерския пост, който държи контрола над наркополитиката и сложи хората, нужни за това нищо да не се промени там никога. От друга страна, прокара новите закони за шума, които ще тласнат организаторите към все повече необявени и нерегламентирани електронни партита.
Регламентираните събития са обект на постоянни набези от полицията. Ежегодни арести по време на “Medows In The Mountain”, редовни рейдове по време на Mетрополис… Полицията разглежда посетителите на тези мероприятия като касички, а не като хора, чиято безопасност трябва да опази. Защото ако искат наистина да опазят всички, които имат намерение да вземат наркотици по време на Метрополис, трябваше да арестуват 3000-те му посетители. Нека да не се заблуждаваме, че трезвените хора на такова мероприятие надвишават 4-5%. МВР не се заблуждава. Организаторите се заблуждават. Мислят си, че ако започнат да предлагат услуги, повишаващи безопасността на друсащите им се гости, то това ще настърви още повече полицията. Арестуваните в Поморие са 17 не защото полицията не е била настървена достатъчно, а просто е нямало повече места в самия арест…
Затова организаторите е редно да поемат своя дял в повишаването на безопасността на гостите си и по-смело да организират harm reduction местенца с безплатна вода с магнезий, реактиви за тестване на вещества, стюарди, достатъчно добре обучени да разпознаят истински проблем от просто човек, който се забавлява… и всичкото това преди да му разбият физиономията, щото решили, че им буйства. Разбира се, не е само МВР. Обикновено армия от НАП-аджии, БАБХ-ари, пожарникари, куки и обикновени цивилни кибици се изсипват на всяко парти, за да прибират глобички и пишат актчета. Нищо чудно, че това лято имаме бум на нерегламентираните партита. Точно това ни показва и наблюдението над другите държави с още по-тежки режими за лицензиране на партита. Нека вземем за пример отново Великобритания. Това може би е най-тежкия режим за узаконяване на събитие с музика. Освен задължителната полиция на входа, която щателно джоби за дрога , във Великобритания трябва да имаш лицензи за всичко – продажба на алкохол, пускане на музика…дори за да може гостите ти да танцуват законно ти трябва лиценз. Резултатът е абсолютен бум на нерегламентираните партита и разбира се – на проблемите, свързани с тях.

Услугите ще си възникнат спонтанно и естествено както навсякъде другаде, след като държавната политика се промени. Не може да очакваме нищо, докато все още полицията ни е фокусирана върху залавянето на 17 от 3000 души с наркотици, за да си оправи бройката. Не можем да очакваме нищо, докато Валерката прокарва закон за шума, който тотално ще вкара откритите партита обратно в ъндърграунда и вместо повече услуги, на тях ще виждаме по-малко и по-малко. Не може да очакваме ефективна превенция подобни случаи като този на Иван да попадат в статистиката. Тук трябва да се поправя. Случаят на Иван няма „да има честта“ дори да попадне в статистиката за смърт от наркотици, защото догодина пак ще пише 0. Сякаш всички, които могат да направят така, че млади, прекрасни хора да не умират по нелепи начини, се опитват да гледат настрани…

Изводите от тези спонтанно събрани мисли са, че сте сами. Отивате на място, където нищо не Ви е гарантирано – нито температурата, при която да оцелеете потни на животно и само по тениска, нито достъпът до лекари и адекватна помощ, нито комфортът, дори че ще излезете живи оттам. Само музиката и наркотиците са кажи-речи гарантирани. Ваша е задачата да излезете живи от тая ситуация. Първо  разберете какво предстои да взимате и в каква е концентрацията, второ да имате познания какво наистина означава това и трето – да дадете възможност на вроденото ви чувство за самосъхранение да работи като хората. Да се откараш до безпомощно състояние е опасно и по време на регламентиран фестивал със 70 000 пощурели около теб, и на шано фест за 150 души в средата на нищото и без адекватна помощ наоколо. Да, много ясно, че времето и съзнанието ти е заето с това как да се предпазиш от куките на първо място и това е напълно разбираемо, но това е само половината на задачата.  Това не е шега работа. Хората си умират и все повече хора в България умират от това. Наскоро руснак падна и умря, гърчейки се пред дискотека в Слънчев бряг, преди две години момче избяга от Пирогов и се самоуби… това само ще зачестява. Повечето арести ще доведат до повече проблеми. Четете harm reduction раздела ни. Там е пълно с информация за различни вещества. Питайте, ако искате да разберете нещо. От вас зависи също, дали организаторите ще се почувстват достатъчно притиснати от клиентите си, за да започнат да мислят за harm reduction услуги по време на партитата си, а не само как да си умножат печалбите…

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!