На мнозина заглавието ще се стори лудост. Едни ще се учудят, че това е тема за статия – защо изобщо това да се брои за постижение. На други това ще се стори непостижима задача, защото месец без трева не им се е случвал от 15 или повече години…
Започвам от там, че съм страстен пушач на трева от 10 години. Ежедневен. Изборът ми е осъзнат, информиран и контролиран. Волята ми е по-силна от зависимостта. Именно затова реших да изтествам волята, преборвайки зависимостта…дори само за месец. Тук е редно да отдам значимото на приятелите от 2&200 podcast, които подеха инициативата за Sober October в България и без никакви особени усилия успяха да мотивират около 200 човека да се пробват. Между другото, буквално от нищото, Орлин и Цецо постигнаха повече в намаляването на употребяващите, от леличките-чиновнички от министерството на здравеопазването, които след 20 години усилия и милиони от нашите левове успяха да умножат употребяващите по три. За да се опитам да съм максимално обективен в изводите си, накарах още няколко човека да си водят дневник за страничните им ефекти от отказването на тревата, така че да изолирам субективния фактор. Предавам основно мои впечатления, но и проверени през още няколко човека. Надявам се тази информация да е полезна на всеки, който реши в даден момент да подчини зависимостта на волята…като това са разсъждения и изводи, които направих аз, основно за себе си. Ако нещо от информацията може да резонира с някой друг, ще го чувствам като успех.

Малко за самата диета

Самото име Sober October казва всичко – това е месечна почивка от всичко психоактивно. Без трева, без алкохол, без цигари, без неща за смъркане, похапване, инжектиране, без компромиси!
Сред тези 200 ентусиасти имаше такива, за които голямото изпитание беше да спрат цигарите, за други беше ежедневната биричка, за трети – канабиса. Правил съм си месечни почивки от трева и преди. За тези 10 години се сещам за поне 5 такива…но никога не е било почивка от всичко психоактивно, така че тази беше специална. Определено в 30-дневен период на активен парти енимъл се намират достатъчно много поводи за една биричка или дръпка от масето на приятел. Партито на Chase&Status, именния ми ден, рожден дни на приятели, петък вечер след цяла седмица бъхтене, шофиране, говорене пред много хора…все моменти, в които вместо нещо друго, реших да оценя различните нюанси на вкуса на голата вода.

Първият ден

Лично за мен той беше най-трудния. Последното пушене беше едва вчера, споменът – пресен, ароматът – все още наоколо…
Ако е имало момент, в който съм бил най-близо да се откажа от начинанието, определено това беше още в самото му начало. Битовия навик да имаш свита цигара винаги наблизо, да направиш лека дръпка преди излизане, след работа или когато изобщо ти се допуши беше все още пресен. Тялото и психиката ми определено не бяха свикнали още с идеята, че предстои промяна. Затова и се забавих с обявяването на диетата ми публично. Просто щеше да е тотален срам да обявя на 1-ви октомври сутринта, че ще се въздържам един месец и на 1-ви октомври вечерта да си трия постовете…
На всеки мога да кажа, че ако успее да издържи 3 дни без трева, може да издържи и цял живот!

Храненето

Промяна в храненето беше първото нещо, което усетих. Може би защото се тъпча страшно при мънчито, а вече мънчи нямаше, успях да направя 24 часа без залък храна и с нулев глад. На следващия ден направих отново почти 24 часа без храна, преди да хапна. След него – около 20. След него около 16…и т.н. докато напълно си нормализирах режима на хранене. Нямаше го безсмисленото тъпчене по никое време…
Редно е да отбележа, че по принцип практикувам intermittent fasting и продължителни периоди без храна не са новост. Определено в началото на диетата ми от трева, fasting-ът беше много по-лесен, но особеното положение изтрая не повече от 10 дни. Макар и да си позволявах сладко през месеца на пост, определено нямах случаи на необуздана нужда от сладко, каквито имам докато пуша.

Спането

Тук е беше най-осезаемата промяна и при мен, и при останалите постещи. Разбира се, има си и научно обяснение. Пушещите трева имат малко или никакъв REM сън. Това е най-дълбокото състояние на сън и цялостната му роля в дневния режим на човек е все още неизяснена. Знаем, че по време на него обаче са най-живите сънища. Затова и голяма част от пушещите се затрудняват да си спомнят кога последно са сънували.
Е…като спрете да пушите, преживявате най-бруталните сънища. Full HD, full емоция и тотални random глупости се случват в главата ви докато спите. Лично аз бях вербуван от ЦРУ във фризьорския салон на баба ми, помагах на италиански бос на мафията да се измъкне от преследване, двама колеги бяха арестувани, защото играят хоро в сградата на Софийски университет, измислих и изгледах цял епизод на South Park в главата ми, помогнах на журналистка да вземе интервю от чешкия президент и се срещнах с всяко едно бивше гадже за по дълъг разговор. Други нямаха моя късмет и сънуваха кошмари. Мога само да си представя какво би било да сънуваш кошмар във Full HD mode, какъвто е REM rebound-а от спиране на тревата. Продължителността на това явление варира всеки път. В предишните ми диети не продължи повече от 10-на дни. Повечето постещи споделиха горе-долу за такъв интензитет. При мен този път продължи през целия период на поста.
Друг важен момент е самия режим на спане. Първите дни изпитваш трудност да заспиш по нормалното време. Въртиш се в леглото доста докато заспиш. След това пък следва момент, в който 8-9 часа ти се струват недостатъчни, за да си набавиш енергията за през деня. Спиш доста, ставаш на парцал и ти трябва време да се осъзнаеш. Разбира се, това напасване към новата обстановка трае седмица-две максимум и след това нещата влизат в нормални рамки, макар че имаше и постещи, при които смущенията в съня продължиха през целия месец. Макар да съм нямал такива моменти, двама споделиха за будене 3-4 пъти нощем.
Смятам, че към края на поста, съня ми се нормализира напълно и не изпитвам особена разлика с периодите ми на пушене.

Тонусът

Тук може да се изпише много и всичко ще е в полза на въздържанието от трева. Един единствен човек сподели, че не успява да си почива адекватно докато не пуши. Всеки друг, включително и аз, усетихме значително увеличение на тонуса, възможността за фокус, работоспособността, остротата на ума. Специално при мен, осезаемите промени изтраяха 7-10 дни. Дори имаше моменти, в които изпитвах неконтролируем прилив на енергия, до толкова, че в произволен момент просто да направя няколко лицеви опори (за мърдичка като мен си беше странно…). Настроението е позитивно, дори се чувствах по-спокоен и уравновесен в натоварваща обстановка. Към края на месеца мненията на околните за състоянието и вида ми клоняха между неутрални (“същия си си”) до положителни (“доста по-остър ум, фокус, възможност да следиш темата и да отговаряш on point”). Личното ми усещане, след ония осезаеми 7-10 дни, беше че съм си същия, какъвто съм си бил цял живот, дори когато пуша по цял ден, но определено обратната връзка от околните не беше такава.

Музиката

Тук очаквах осезаема промяна, особено като човек, който слуша музика с часове, работи основно докато слуша музика, движи се постоянно с музика…и усиленото усещане към нея, докато си напушен, е основната причина да обикна ганджата. Единствената промяна, може би, беше в това, че слушах една идея по-малко Drum’n’Bass, за сметка на инструментални работи. Въпреки това, се забавлявах на музика поне толкова, колкото и напушен. Даже имах и епизоди, в които музиката ми беше изключително приятна, без никакъв осезаем trigger. Определено не мога да отрека, че усещането към музиката е по-различно, когато си насаскан. По-духовно. По-разнообразно. Но ако трябва да ги приравня до някакво плоско мерило откъм точки, примерно…пиша еднакви точки като си напушен и като не си.

Спорт и физическа активност

Лично аз си бях мърда преди да започна да пуша трева, бях си мърда като пушех трева, останах си мърда и през конкретния период на пост. Останалите постещи, които си спортуват редовно, не споделиха никаква промяна в желанието им за спорт или постиженията им.
Спокойно заключавам, че няма връзка между физическата активност и тревата. Ако мислите, че греша, споделете в коментарите.

Уринен тест за трева

На тестовете пише, че ловят до 10 дни. Дадох положителен на 10-я, 20-я и 31-я ден от месеца. Поредното доказателство колко нескопосан начин за доказване на каквото и да е било са тия тестове.
Уринния тест е може би най-тъпанарското нещо, когато става дума за трева, защото търси метаболити, които тялото ти съхранява в мастните тъкани със седмици. Родители, не ползвайте уринни тестове за децата си.

Други наблюдения

– Лекото кървене на венците, което имах преди, започна да изчезва още на втория ден
– Не изпитвах никакви некотролируеми желания да запаля, дори когато около мен се палеше и пушеше трева и/или консумираше алкохол и/или наркотици
– Либидото ми леко намаля
– Въпреки, че не съм се теглил, мисля че нямам промяна в теглото

….и разбира се:

Първото напушване след месец пауза

Правя уточнението, че горните думи са изводите които аз и другите, които издържаха докрай, сме забелязали. Основно мои, които съм потвърждавал с техните изповеди. От тук насетне е споделеното от един напушен човек.

Пресвета богородица! Случи се преди 10-15 минути и автоматичната реакция беше да си пусна музиката. Виждането на напушения човек за музиката е все едно изпитва по 10 изживяване. Поне това е моето нещо. И е на телесно ниво, и е на ниво съзнание. Намерих правилната метафора – ако можем да сведем удоволствието до една мерна единица, ще кажа, че е като при трусовете. Да слушаш любимата ти музика е 7 по скалата на Рихтер разтърсващо изживяване. Да си напушен е 8+ и ще добави поне още 1 по скалата при комбинация с друго психоактивно вещество. В Скалата на Рихтер 7 е  съществен демидж, докато 10 е тотален game over за цели континенти.  Като казах “комбинация с други психоактивни….” в моя случай е с кофеин. Бодър съм as fuck и върша работа. Но музиката направо ме разбива. Религиозно е направо. Другото, което се случи още преди да усетя музиката, беше да се усмихна. Това прави тревата с теб, добавя усмивка 🙂
Това е ефектът, заради който я обичам. Сексът и мастурбирането напушен – също. Отново и в двете направления – тектилно, физически + духовно. Предполагам, че и мънчито ще се ме разцепи много скоро, но като цяло е нещо, от което съзнателно ще се опитам да се въздържа, аман от това плюскане. Започнах да намирам повече метафори в мисленето си, примери, аналогии, които преди това не съм могъл да се сетя. Но енергията ми прелива от проект на проект. Прескачам от идея на идея. Кръвното ми падна (може и да от кофеина в зеления чай) и малко ми се накъса мисълта,  но въпреки това правя връзки все още и все още се разцепвам на музиката.
Разбира се и лекото объркване настъпи. Забравям къде съм оставил предмети и се налага да ги търся. Нямам параноични мисли, но допускам, че други може и да имат при too much.
1:20 минути по-късно усещам да ме пуска. Дори постата да не беше нищо особено и даже ме зацепи тиквата от нея, но въпреки това се разцепих. Сега пък ми е по-лесно да се фокусирам върху едно нещо, но не мисля, че е по-лесно от последния месец на въздържание. По-скоро е лъжливо усещане на облекчение при падане от 60% възможност да се задържаш на една мисъл до 30% като напушен…и като започне да те пуска,  да се връщаш на 45% . Никотинаджиите го имат с много силно изразено това усещане при “изнервянето”. Смяташ, че цигарите те успокояват. Примерно ако baseline е 6, като си опънат цигара, стават 8, докато истината е, че падат на 4, когато изпитат никотинов глад и се възстановяват до 6, когато си дръпнат. Така са немалка част от веществата, към които се привиква. Не мисля, че важи за тревата точно по същия начин, де…

Обобщение

Тревата е очевидна сделка. В краткосрочен план търгуваш малко (при определени хора може да е и повече от малко) от възможността ти да си фокусиран в една мисъл или тема, да си ориентиран, да помниш… за сметка на мега добри идеи, за които не ти е хрумвало досега, повишено тектилно усещане, лъжливо усещане за спокойствие, хедонистична наслада. Дългосрочната сделка е краткосрочните ти негативни странични ефекти да се задържат. Ако си ежедневен пушач, най-вероятно ще имаш понижен фокус, внимание, спокойствие, нарушен REM сън, дори в моментите, в които не усещаш позитивните. Ако тази сделка ти харесва, освен ако не си сред малцината, които страдат от понижени нива на семенна течност, повишен риск от шизофрения и психози или някакви други специфични медицински или психични състояния, който не те карат да се чувстваш комфортно напушен – стой си на нея.

Ако обичаш положителните ефекти на тревата в тяхната цялост, е добре за теб да си менажираш толеранса. Прави си почивки, за да може след тях да наистина да се разцепваш. Ако оставиш пушенето само за специални моменти, ще е специално. Ако го правиш по цял ден, ще е тривиално…изборът е твой.

Последното ще го повторя и с думите, които написах преди да се напуша:
Уникалното изживяване се превръща в ежедневие. Всеки, който пафка от 5, 10, 15 години, без спирачка, си спомня с умиление първите пъти като най-добрите, най-забавните, най-ценните, защото “вече напушването не е същото…”. Известна част от тях се залъгват, че просто тревата се е променила и затова не достигат до онези висини от едното време. Истината е, че самите те са се променили…
Когато човек се излага постоянно на нещо психоактивно, психоактивното нещо променя човека. За добро или лошо е доста трудно да се каже. Въпросът е, че ако искаш да се напушиш по онзи уникален, неповторим, специален начин, който си спомняш от миналото, трябва да си починеш малко. Защото тревата е инструмент. Ако го ползваш всеки ден, ще се изхаби…

 

Всеки е свободен и го каня да напише коментар във Facebook или тук, или на мейл…неговата история за диета. Ако смятате, че при вас нещата стоят по много по-различен начин, моля ви да ми пишете.
Следващата ми идея, е след месец-два да пробвам следния протокол:
Една седмица пауза и след това –
1 ден поф – 1 ден пауза
1 ден поф – 2 дни пауза
1 ден поф – 4 дни пауза
1 ден поф – 5 дни пауза
1 ден поф – 6 дни пауза
1 ден поф – 7 дни пауза
Именно, за да видя границата на толеранса ми, така че всеки път да е уникално силно и въздействащо напушване. И ще върна впечатления отново.
Който е навит да го правим заедно и да си споделяме впечатленията в реално време, да пише на мейла.

Свобода за конопа!

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!