Тази поредица цели да предостави съвети към употребяващите за това как да избегнат нежелани вредни последствия от прием на различни вещества. Авторите не носят отговорност за независимите и автономни решения на трети лица, както и за тяхната употреба и злоупотреба с вещества. Статията не може да се смята като подбуждане към употреба, а като подбуждане за размисъл и взимането на информирано решение. Мнението на авторите е, че към наркотиците трябва да се подхожда с изключително внимание и със съзнанието за всички потенциални рискове. Цялата информация се базира на акумулираното знание от преживявания на десетки хиляди хора по света и подробно изследвана и консултирана със специалисти емпирика, НО това не означава, че съветите ни работи при всички. Всеки човек е уникален и ефектите от психоактивни съставки върху него са строго индивидуални. Все пак, събраните съвети са помогнали на хиляди хора да си спестят излишна вреда върху тялото и съзнанието. Всяка консумация на психоактивни съставки е само и единствено на ваш собствен риск и отговорност!

Амфетамините са група химични съединения със сходен психофармакологичен профил. Основните представители от този клас наркотични вещества са амфетаминът Алфа-Метил-Фенил-ЕТил-АМИН), неговата метилирана форма- метамфетамин, метилфенидатът (познат оше под търговското наименование Ritalin), както и MDMA* (любимото на всеки рейвър хапче “екстази”).

*тъй като MDMA се различава по своите свойства от “братовчедите” си амфетамини, той няма да бъде включен във рамките на тази статия, за тях има изцяло отделна статия тук

Амфетамините и тялото

                   

Фармакологично, амфетамините спадат към групата на психомоторните стимуланти. В следствие употреба, тези вещества довеждат до отделянето на големи дози от невротрансмитерите домапин, норадреналин и серотонин в мозъчните окончания. Това предизвиквайки силно чувство за еуфория и възбуда, придружено от намалено чувство за глад и умора, както и завишена двигателна активност и издръжливост. Ефектите възникват в резултат на взаимодействието на амфетамина с вътреклетъчните резервоари на невротрансмитерите, което стимулира „избутването“ им в междуклетъчното пространство. Освен това, амфетамините блокират приема на химичните медиатори обратно в клетката и тяхното разграждане от протеини, отговорни за тяхното рециклиране. В следствие на това, концентрацията на невротрансмитера се покачва неколкократно и това „заключва“ невроните в постоянен режим на активация.

Дозата, необходима за получаването на тези ефекти е най-често от порядъка на 30 до 80 mg чист продукт, като средната продължителност на трипа е между 3 и 6 часа, след което се наблюдават афтър ефекти до 10 часа след приема.

Телесните ефекти на амфетаминтие се изразяват в повишаване на кръвното налягане и температурата, разширяване на зениците и дехидратиация. При високи дози, постигани най-често след многократен прием за една вечер, стимулантите поставят потребителя в състояние на неспокойство, изразяващо се в неволеви мускулни спазми. Стискането на челюстите се смята за най-лекия симптом на предозиране с амфетамини, но не е изключено да се стигне до неконтролируемо клатене на цялото тяло и понякога загуба на цялостния контрол над двигателните функции. На ниво психика потребителят може да изпита чувство за безпокойство или тревога към заобикалящия го свят, което често се изразява в агресивно поведение съпътствано от резки и нелогични действия.

Хронична употреба, толеранс и зависимост

Амфетамините се считат за силно пристрастим наркотик, тъй като те директно “атакуват” системата в мозъка, отговаряща за възнаграждението (която използва допамин за свой медиатор). Наблюдаваната зависимост е най-често психична, като споменът за изпитаната еуфория е това което подтиква индивида към повторната употреба на наркотика. Толерансът към амфетамините се изявява в спад на продължителността и интензитета на желаните ефекти. Физическата нужда от още амфетамин е следствие от настъпилите нежелани ефекти след отшумяването на пика (депресия и отпадналост), както и от желанието да се задържи първоначалния „хай“. Често явление са маратоните, по време на които потребителите приемат дози в продължение на няколко дни, завършващи най-често с тотално изтощаване на енергийните запаси на тялото и изпадането на индивида в дълбок сън. Подобни подвизи обаче крият голям риск от нарушения в нормалните функции на централната нервна система и способността й да обработва адекватно поетата информация.

Научните сведения по темата сочат, че честите нарушения в нормалната функция на мозъка са най-значимия фактор при развиването на проблеми с психиката. Продължителната употреба на амфетамини крие голям риск от развиване на свръхчувствителност към невротрансмитера на удоволствието, изразяващо се в понижаване прага на възбудимост на мозъка. С други думи, в ситуации на стрес сетивата на индивида са по-изострени, което повишава възможността от формирането на неточни възприятия за заобикалящият го свят. По време на амфетаминов трип, тази чувствителност се изостря допълнително и крие опасността от претоварване на ума. Претоварване обикновено се получава при високи дози амфетамин и се изявява в параноидна налудничавост, често съпроводена от слухови и визуални халюцинации, страх, лабилно настроение и двигателна възбуда. В сферата на психиатрията това явление е наречено амфетаминова психоза и по своите симптоми силно наподобява на шизофренична атака.

Важно да се отбележи, че веднъж изложен на такова преживяване, потребителят на амфетамини е застрашен от вторична поява на симптомите както по време, така и дълго след употребата. Стресът от ежедневието, както и честата злоупотреба със стимуланти са солидна основа за завръщането на подобни отклонения и прерастването им в хронична шизофрения. Още по-голям е рискът ако потребителя има лабилна психика или е наследствено предразположен към психични заболявания.

От страна на тялото, употребата на амфетамини е способна да доведе до проблеми със сърдечно съдовата система като износване на мускулната тъкан на сърцето, разкъсване на кръвоносни пътища и дори инфаркт при по-високи дози.

Как да намалим щетите от амфетамините

Спрямо ефектите на амфетамините върху тялото се препоръчват следните начини за намаляване на щетите:

  • В деня на трипа: яжте обилно, важно е да запасите тялото с енергия. По-лесно смилаеми храни са препоръчителни (без месо)
  • Дръжте тялото си добре хидратирано както по време, така и след приема на амфетамини. 500 мл. вода на час е добре
  • Приемайте аминокиселините l-тирозин и l-триптамин 500-1000 мг. преди лягане. Те позволяват на тялото ви да възстанови изгубения допамин, норадреналин и серотонин и намаляват периода на депресия и летаргия вследствие на изтощителна употреба. 500 мг. l-тирозин два пъти на ден няколко дни преди трипа ще повишат ефективността на дозата ви амфетамин.
  • Магнезиевите соли като магнезиев цитрат намалят риска от високо кръвно налягане и проблемите с мускулите и челюстите. Магнезият също е полезен срещу развиването на толеранс. Препоръчва се поне 250мг. най-малко 1 час преди употреба. Магнезият в чист вид е добро средство за намаляване невротоксичността на амфетамините, тъй като действа като блок на главните рецептори (NMDA receptors) отговорни за възбуждането на мозъка.
  • Мелатонин (1-3гр.) преди лягане – помага за възстановяването на нормалния цикъл на сън и работа на жлезите в тялото.
  • Антиоксиданти като Алфа-липоева киселина ще ви спасят от пагубното действие на свободните радикали върху тъканите. Вземете витамин C (1гр.) и B6 (100мг.) 1 час преди трипа и след употреба. Освен че е силен антиоксидант, притежаващ способността свободно да преминава от кръвта в мозъка, витамин C играе важната роля на ко-фактор в синтеза на допамин и норадреналин. Приемът му заедно със l-тирозин ускорява възстановяването на нивата на изгубените невротрансмитери.
  • Омега 3 и 6 мастни киселини (2400мг.) след трипа заздравяват нервните окончания, укрепват клетъчната мембрана, намаляват симптомите на притеснение и депресия.
  • За по-бързо изчистване на амфетамините от организма се препоръчва сок от червена боровинка. Той понижава киселинността на урината, с което повишава разтворимостта на стимуланта в кръвта, както и абсорбцията му от бъбреците.
  • Горещата баня възстановява кръвоснабдяването към крайниците и ще ви отпусне от натрупаното напрежение. Заради риск от прегряване на тялото НЕ си взимайте топъл душ докато сте на висока доза стимулант.
  • Препоръчително е да не смесвате амфетамините с други субстанции и алкохол, тъй като това увеличава времето, необходимо за пълното възстановяване на организма, а и да не говорим, че комбинациите с други силни вещества могат да доведат до серотонинов синдром, предозиране и неприятни и нежелани реакции. Кои комбинации са ОК и кои са опасни можете да проверите тук.

Автор: Симеон Маргаритов

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!