Както знаете, посветили сме голяма част от времето, което влагаме в каузата Liberty 420, за да образоваме и предпазваме хората. По-точно – тези, които така и иначе са решили да употребяват улични наркотици, предстои им техния първи сблъсък с това чудо, приятел/син/дъщеря имат проблеми и т.н. Не ни интересува, дали, колко, кога, какво взимате, стига да останете живи, здрави, на свобода и с всичкия си…
Ако подобни теми ви интересуват поради гореизброените или други причини, разгледайте чисто новия ни сайт. Със сигурност ще намерите доста инфо.

Отново както знаете, от поне 4 години извършваме сериозен мониторинг на уличните вещества в София, че и инцидентно от други места на страната. Благодарение на даренията ви в Patreon, успяваме да подобряваме лека-полека възможностите ни за анализ и затова вече е време за по-подробна статия по темата. Освен личните ни анализи, разкази на употребяващи, сме взели предвид и публичните данни при криминални дела за притежание. Все пак, защото наркотиците са нелегални, единственият интерес на властите към случващото се е, когато трябва да опандизят някого. Е…с тази статия ще се постараем да извлечем най-полезното от техните данни, за да разберем какво се случва на наркопазара, че и да ви предпазим от проблеми.

 

Какво има в амфетамина?

Истината е едновременно болезнена и утешителна. За съжаление, има много малко амфети в амфетите. Дадохме проба в швейцарска лаборатория и получихме резултат с едва 15% амфетамини и около 83% кофеин на прах. Всъщност около 15-20% амфетамин в „амфетамините“ е добро число. Срещат се наказателни дела за хора, които притежават мешилка с едва 0.6% амфетамини в нея. Най-честият заместител на амфетите е кофеина на прах – съвършено легален продукт, който можете да си купите от някой фитнесджийски сайт за хранителни добавки. Други причудливи мешилки са лидокаинът и хининът. Може би от тях се очаква някакъв ефект на изтръпване, обезболяване, защото в България витае усещането, че от хубавата дрога задължително трябва да си в “Мале изтръпнах, брат“ mode. Прочитайки тия редове, навярно се замисляте, дали си струва да рискуваш присъда от 1 до 3 години затвор за бял прах, който съдържа едва 0.6% забранено вещество. Що не си поръчате един кофеин на прах от Интернет и да не се занимавате с глупости, а 😉

Утешителното в новината е, че мешилката поне е нещо сравнително безвредно. Не че от две супени лъжици концентриран кофеин на прах няма да си предозирал мъртвец, просто е масово познат на всички ни наркотик. Много по-опасно би било ако мешеха амфетите с някои от новите дизайнерски стимуланти, от които не знаеш дали няма да ти порасте брадавица на оная работа или да ти се разпадне тотално организма след година. Тук обаче е важно да направим уточнение:

Това, което се продава в гимназиите не е амфетамин

 

Докато пробите „амфетамин“, които получаваме от пораснали потребители, съдържат все пак някакъв амфетамин, то онези в гимназиите си нямаме идея какво са. Може би са 100% кофеин на прах и така някой “съвестен” дилър хем припечелва някой лев, хем дечицата не си патят от дрога. Може и да е някоя от онези неуловими за тестерите ни китайки, за които стана дума по-горе. Истината е, че си нямаме идея какво е. И когато бяхме при Мартин Карбовски, и почти всеки път, когато ни донесат проба с гимназиален произход, нещата изглеждат сходни – веществото не реагира с цвят при нито един реактив. Тогава за нас става много трудно. Кофеинът е възможен сценарий, защото той действително не реагира на реактиви…дано да е кофеин.

В заключение за амфетите, с убеденост можем да кажем, че това е най-кофти сделката, която можете да вземете на столичния пазар. Сори, „Аз взимам амфети от 15 години…“, не си взимал/а амфети, а си бил/а донор-касичка на тарикатите от твоя квартал. Това е неприятната истина…

Което ни отвежда до…

Пикото (Метамфетамин)

 

През годините доста хора, усещайки слабите ефекти на кофеин-амфетаминовите мешилки, търсейки от „истинското“, минаха на пико.  Няма как да мешиш пикото с кофеин, но, разбира се, там рисковете са други. Вярно е, в кристална форма можете да откриете чистота около 60%-80%. Въпросът е какво има в останалите 40%.  Предполагаме, че са остатъчни гадости от гаражното му производство. Родното ни пико, за разлика от на Breaking bad метамфетамина, се прави в гаражни условия и с подръчни материали, често от хора, които нямат нужното познание…резултатите винаги са „неееещо като пико“.  Възможно е да намерите пико и направено на хапчета, но случаите са по-редки.

Отличникът – MDMA

 

Трябва да го признаем. В последните години конкуренцията на пазара в допълнение с падащата производствена цена, освен, че драстично намалиха цената на MDMA и екстази хапчетата, се погрижиха и да все по-рядко да се правят опасни fake хапчета. Няма вече PMA/PMMA (Доктор смърт), трудно се намират дори фалшиви бонбони с амфети и пико. В последните 2-3 години около 95% от всички бонбони и кристали, които са ни носили за проба, реагират убедително на MDMA. Ако бонбонът изглежда добре пресиран, все едно не го е правил гаражен Гошко от Младост, то вероятността да получиш MDMA е изключително голяма. Това не означава, че всичко е наред отново. Поради същите причини – понижаващата се цена, чистота, конкуренция…хапчетата станаха по-силни. Вече може да се срещнат доста екзотични концентрации на над 0.2-0.3 грама вещество в бонбон, което вече е рискова доза. Ако искате да се запознаете с повече съвети за безопасност при взимане на MDMA/екстази, четете тази статия.

 

Кокаин – получаваш ли по-доброто, когато плащаш повече

 

Оказва се, че май да. Естествено, не е винаги получаваш неземния кокаин. Например, наш клиент, прекарал доста особена вечер в техно клуб покрай Овча Купел, ни донесе проба за нещо, продадено му за „много яка кока, брат“, която се оказа 100% ефедрин. Но имаме и обратните примери. Една проба, която изпратихме в Швейцария, се оказа около 86% чист кокаин, без други активни съставки.
Ако ще има мешилка в коката, тя обикновено е…амфетамини и пико. В последните месеци получихме няколко проби, които на простата ни хроматография разкриха около 1/3 примес единият път с амфетамин, другия с метамфетамин. Изводът е, че ако познаваш правилните хора и си готов да платиш, май наистина можеш да се сдобиеш с “The good stuff”…за разлика от амфетите. Там си прецакан всеки път.
Трябва да се отбележи и растящата група кокаинолюбители, които предприемат решителни мерки и започват да пушат freebase или crack формите му, с цел да се избавят от мешилката, че и да си увеличат kick-а.

Популярни митове и за кои неща нищо не знаем

 

За съжаление, можем да разчитаме само на градски слухове и лични усещания за това какво се случва с тревата. Не можем да следим нещата там лабораторно, защото оборудването е невъзможно скъпо за скромната ни организация.  Освен очевидното покачване на (THC) потентността на растенията, можем да споменем една Амнезия, известна като „монополната Амнезия“, която си е една и съща от поне 10 години, всички я продават и чупи рекордите за количество THC на масовия пазар. Ако производителите на това нещо четат тази статия, МОЛЯ ВИ, променете нещо в нея. Повечето хора, които познавам, са склонни да пушат косми от ташаците на кон вместо това нещо. Не знам кое куца в процеса на производство, но негативните странични ефекти от нея са значително повече в сравнение с всичко останало на пазара. Защо? Ако някой има информация относно тая “монополна” трева и защо е значително по-тегава от шанаджийските, нека ни пише.

Не знаем много и за хероина. Просто никой не ни носи проби хероин.

Популярен мит е, че в София има кетамин. Такова чудо не е пристигало във физическа форма при нас нито веднъж за всичките 4 години, в които тестваме. Много легенди пристигат, но сме свикнали да го караме „Око да види, реактив да се оцвети в правилния цвят“ преди да им вярваме. Ако имате нещо, което мислите, че е кетамин, заповядайте да го потвърдим.

За LSD-то знаем, че, както MDMA, се продава чист и вече е тотално нерентабилно да се пробутват заместители. Все пак, не спирайте да си тествате материала, че белите стават веднъж.

 

Какво ни очаква в бъдеще?

Със сигурност ни предстои шеметно завръщане на дизайнерските дроги. Тестерите на полицията не ги откриват, уринните тестове на мама не ги откриват, даже когато съвсем наистина те пречукат, дори лекарите в болницата не могат да ги открият в кръвта ти. Сега го четеш и си казваш, „…че кой идиот би взимал нещо толкова опасно“, и веднага се сещаш какви хора си срещал по столичните улици, барове, партита…всичко е възможно. Наскоро говорехме за опасността от синтетичната, дизайнерска трева. Можеш да послушаш това интервю.

Наред с тях ще расте и популярността на стари алтернативи, които отново не се откриват на тестера на КАТ, като например 2c-b или LSD.

Вече се наблюдава засилване на интереса и към бензодиазепини от рода на Ксанакс и Ривотрил. Модата идва от Щатите, a младите следват модата. Това е. Не че няма и други обяснения – повече прекаляващи със стимуланти се опитват да се „успокоят“ с „успокоителни“ и все повече депресирани избират „лесната утеха“ от решаване на истинските си проблеми. Уличен Ксанакс и уличен Ривотрил си има по улиците от години. Вече настъпва моментът, в който ще стане баш мода.

Все повече млади хора ще пропушат e-cig и IQOS. Отново – мода. Дано наистина са по-малко вредни от цигарите, че поне да има някаква полезност в тая мода.

И май е това. Тая статия си плаче за Част 2…
Ако искате да допринесете за нея, тествайте при нас. Ето как.

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!