Всяка една култура, позната ни от историята (с единственото изключение на ескимосите), е разполагала със своите отвари, гъби, билки за видения, срещи с боговете, духовно израстване. Ацтеките и индианците имат своя кактус Пейот (от който се извлича Мескалин), маите имат Аяуаска, траките по нашите земи са разполагали с избор от вещества, едно от които е псилоцибина в гъбите. Най-дългия древен мистичен ритуал, познат на съвременния човек, идва Елевзинските мистерии е свързван с употреба на психаделична напитка, наподобяваща много съвременното LSD. Още тогава обаче е било ясно, че психаделичните вещества не са подходящи за всеки. Както навремето, това е било отговорност само на шамани и духовни водачи, така и сега е наложително да се вземат под внимание рисковете от употреба на психаделиците, наравно с ползите.

Психаделиците най-кратко, са вещества, които влияят на нормалната работа на мозъка по начин, който променя механизмите за възприемане и осъзнаване на околния свят. Характеризират се със състояния на лекота, отпуснатост и частична промяна на сетивните възприятия. Другото им име – халюциногени обуславя и това, заради което най-често биват приемани – частични или пълни визуални и звукови халюцинации.  Наред с удоволствието от подобен ефект, идва опасността от така наречения Bad trip – състояние, в което човек засяда в негативни мисли и чувство на несигурност, от което трудно може да излезе, именно заради силата на ефекта на психоактивните вещества. Психаделиците потискат егото в човека, позволявайки на подсъзнателните емоции да излязат на повърхността и ако благодарение на егото си, човек е успявал да владее спомена за преживяна травма, то под влияние на веществата, това става трудно.
Затова хората, които са използвали и използват подобни вещества, са извели няколко полезни съвети за преди, по време и след прием на тези вещества. Тук споделяме част от тях.

Разберете дали психаделиците изобщо са за Вас

На този въпрос трябва да намерите отговор още преди да се сдобиете с някое вещество. Ако в семейството ви има случаи на шизофрения, биполярни разстройства, психози и деликатни психологически състояния, то най-добре би било да не се впускате току така в света на психаделичните вещества. Даже и трева не е добра идея да пушите. Ако напоследък сте в по-напрегната среда, имали сте по-трудни и емоционални моменти, също е добре да помислите отново преди да приемате вещества. Споменът за сериозна емоционална травма може да бъде труден за овладяване, когато вземете психаделик.

Тествайте за имитации и концентрация

Бъдете абсолютно сигурни за гъбата, която ядете и изобщо за всичко, което приемате от улицата. Често може да се случи вместо LSD да получите N-Bomb, вместо MDMA, PMA, а те крият значително по-големи рискове за психическото и физическото ви здраве.

Проучете внимателно за нормалната доза от това вещество и ако ще го употребявате за първи път, започнете с 1/2 или 2/3 от нея. Винаги е възможно да сте по-чувствителен на определено вещество и „нормалната доза“ да е прекалена за вас. Психаделиците в голямата си част не са опасни за физическото ви здраве и трудно може да става дума за свръхдоза, като основните рискове са за психиката ви.
Ако ще комбинирате повече от една субстанция, задължително проверете дали комбинацията между тези вещества не е опасна или двете вещества не си пречат по някакъв начин. Можете да го направите от тази таблица.

Четете, четете, четете

Прочетете как е повлияло на други хора. В erowid.org и www.reddit.com/r/Drugs/има хиляди истории на хора, които са употребявали всевъзможни неща във всевъзможни количества, комбинации и ситуации и техният опит е изключително полезен помощник за безопасни трипове. От там ще натрупате ценни практически съвети.

Освободете си уикенда от задължения

Употребата на психаделици изисква повече време. Ефектите на LSD траят до 9 часа, гъбите до 4, трип с DOB може да отнеме над 20 часа. Препоръчително е следващия ден да си го оставите за почивка и възстановяване. Основните ползи от психаделиците идват, когато успеете да осмислите преживяното на спокойствие. Дайте си поне един ден почивка, защото сложни и натоварващи дейности биха ви се отразили по неприятен начин (разбира се, строго индивидуално е цялото нещо).

Set & Setting

Най-важното, което трябва да запомните и ще го срещнете във всеки един друг гайд за безопасна употреба, са тези две неща.
Set – е вашият mindset, вашата емоционална настройка, подход, очаквания, притеснения, проблеми и т.н. Ако очаквате да се почувствате зле, най-вероятно това ще е напълно достатъчно да се почувствате така. Позитивната нагласа е задължителна.
Setting – е обстановката, в която ще се намирате, докато сте под влияние на веществото. Възможно е функционирането в нормална градска обстановка да стане изключително трудна и неприятна задача, когато сте на психаделици. Повечето хора предпочитат усамотени места сред природа или комфорта на домовете си, защото случайните и резки шумове, светлините, напрягаща обстановка може да доведе бързо до bad trip.

Комбинацията от тези две неща ще определи дали ще си изкарате добре от вашия трип или не.

Sitter

Ако смятате да взимате по-високи дози, особено ако сте и начинаещи, добре е да се възползвате от компанията на трезвен ваш доверен човек. Той може да се окаже много полезен при проблемни моменти като дори само с присъствието си може да ви вдъхне увереност, че има на кого да разчитате при неприятност. Ако нямате sitter, но усещате, че се нуждаете от компания, има специална чат стая за целта тук. Там хората са врели и кипели в тия работи и ще ви дадат подходящ съвет.

Лошият трип може и да не е толкова лош

Не забравяйте, че лошият трип обикновено е резултат на травми и нещо счупено от вашите спомени и подсъзнание, което просто изплува и трябва да се справите с него. В края на краищата, това може да се окаже много здравословно и терапевтично за вас, въпреки че точно в този момент надали се усеща като такова. Точно тази способност на MDMA и LSD се използва при лекуване от посттравматичен стрес при ветераните в САЩ. Когато обаче се случи в неподходяща обстановка (например: представете си, че сте на голямо електронно парти, взимате LSD и пред вас изплува подтиснат спомен, че като дете сте били  насилвани и малтретирани като дете) последиците за психичното ви здраве могат да бъдат много тежки.

И още няколко важни неща

Хубаво е също да знаете, че:

физическа зависимост към повечето психаделици е практически невъзможна. Започнете ли, например, да употребявате гъби или LSD по-често, просто толерансът ви към това вещество ще се повиши драстично и ще се нуждаете от много повече вещество, за да усетите ефекта, което ще направи употребата му неоправдано скъпа и нерентабилна…

Предозирането до смърт – също. С изключение на MDMA(още се спори дали изобщо е психаделик), се нуждаете от чудовищни дози от даден психаделик, за да предозирате до смърт. На скалата LD50 (смъртоносна доза за поне половината от населението) може да видите колко безопасни са LSD и гъбите спрямо алкохола и опиатите, например…

След LSD е възможно да не ви се спи една вечер…

Приемът на гъбите с лимонов сок засилва ефекта…

(Ако сме пропуснали нещо, добавете го като коментар, за да го качим в статията)

Психаделиците могат да променят живота ви (и не е задължително да е за по-добро). Мощното влияние, което оказват психаделиците върху начина на мислене на човек, е основната причина да бъдат приемани. Никой обаче не може да ти обещае, че ефектът им ще е положителен върху теб. Много хора споделят за трайно откъсване от реалността, загуба на способността да различиш истина от въобръжение, загуба на мотивация за работа, семейни връзки и т.н. …както и много хора, които споделят за вдъхновения, достигане до отговори на житейски дилеми и въпроси, възвърната вяра в живота и т.н. Ефектите са строго индивидуални и следването на съветите по-горе увеличава шанса, вашите да бъдат позитивни.

Stay safe! 😉

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!