Тази поредица цели да предостави съвети към употребяващите за това как да избегнат нежелани вредни последствия от прием на различни вещества. Авторите не носят отговорност за независимите и автономни решения на трети лица, както и за тяхната употреба и злоупотреба с вещества. Статията не може да се смята като подбуждане към употреба, а като подбуждане за размисъл и взимането на информирано решение. Мнението на авторите е, че към наркотиците трябва да се подхожда с изключително внимание и със съзнанието за всички потенциални рискове. Цялата информация се базира на акумулираното знание от преживявания на десетки хиляди хора по света и подробно изследвана и консултирана със специалисти емпирика, НО това не означава, че съветите ни работи при всички. Всеки човек е уникален и ефектите от психоактивни съставки върху него са строго индивидуални. Все пак, събраните съвети са помогнали на хиляди хора да си спестят излишна вреда върху тялото и съзнанието. Всяка консумация на психоактивни съставки е само и единствено на ваш собствен риск и отговорност!

MDMA (3,4-метилен-диокси-мета-амфетамин) е вещество популярно с имената Екстази, Molly(Моли), Е, бонбон, търкало, копче и т.н. Най-разпространената му форма е щамповано хапче, но в последните години хората предпочитат да го приемат под формата на кристал, защото си мислят, че така няма примеси (и грешат).
Това, което (с най-прости думи) прави екстазито с вашия мозък, е, че го кара да отделя много серотонин, допамин, ендрофини и т.н. вещества, свързани с усещането ви за щастие, мир, отвореност, хармония, емпатия. Най-често екстази се приема в парти обстановка и с компания.
Ефектите му траят между 3 и 6 часа, когато е взет през устата (не препоръчваме прием през носа, защото боли здравата; нямаме опит с ректален прием). Дозите варират между 70 и 300 милиграма и не зависят от килограмите на човек, а са по-скоро индивидуални. Толерансът към MDMA се качва много бързо ако не се спазват нужните срокове за възстановяване на организма.

 

Какво хубаво се случва с мен след прием на MDMA?

 

Хората взимат MDMA основно заради повишеното усещане за блаженство, спокойствие, удовлетвореност от случващото се, приятелство и разбирателство с околните. Също така, MDMA е популярен със свойствата си на афродизиак.
Някои хора имат и психаделични преживявания (леки халюцинации) след прием на MDMA.

 

Какво лошо се случва в тялото ми след прием на MDMA?

 

Важно е да се знае, че MDMA е невротоксичен, тоест уврежда определени нервни клетки. Вредите от прием на MDMA могат да се обобщят в няколко направления:
а) Дълготрайно може да увреди и промени нормалната работа на серотониновите рецептори в мозъка;
б) Чрез отделянето на голямо количество свободни радикали, да увреди аксоните (предавателните канали) в нервните клетки на мозъка;
в) Повишавайки телесната ви температура да доведе до дехидратация и смърт.

Ако взимате MDMA за пръв път в живота си, важно е да знаете, че понеже ефектите на психоактивните вещества са различни при всеки, възможно е да се стигне дори до негативни реакции, водещи до смърт. Шансът такава да настъпи при човек, опитващ MDMA за пръв път, е 2:100 000.

Важно е да споменем и че контролиран и осъзнат прием на MDMA е изключително по-щадящ организма от препиване с алкохол, например.

 

Колко често мога да взимам MDMA без да си вредя?

 

Максималната честота е веднъж месечно. Толкова е нужно на мозъка, за да си набави естествените запаси от серотонин, които са били изтощени при предишния прием.
Най-добре е да се взима не по-често от веднъж на три месеца, какато гласи популярното „тримесечно правило“.
Разбира се, можете да го взимате и по-често, НО ще усетите т.нар. „загуба на магията“ – позитивните ефекти от приема ще изчезнат, но негативните ще се засилят. С учестена употреба ще засилите моментите на махмурлук и депресия и ще увеличите значително шанса да увредите серотониновите си рецептори (които контролират настроението ви). Да не говорим, че толерансът към MDMA скача много бързо и всеки следващ път ще ви се налага да взимате повече и повече (с повече вреда и депресия).

 

Нежелани ефекти от MDMA

 

1) Махмурлук и депресия – Много често, използващите MDMA споделят за спаднал тонус и депресивни състояния в следващите дни до седмица след прием. Възможно е, при някои, този негативен период да продължи и повече. Усещането е за „празнота“, липса на енергия и желание за каквото и да е, невъзможност да се изпита щастие и благоразположение. Също така, в този период се наблюдава спад в социалните умения и желанието за социален котакт с други хора.

2) Обезводняване – обезводняването е проблем по време на самия трип с MDMA. Тъй като телесната температура се увеличава, потенето се увеличава. Важно е да се приема вода, защото обезводняването може да бъде много опасно и дори животозастрашаващо.

3) Нарушен сън – възможно е да имате затруднение със заспиването и поддържането на дълбок сън в следващите дни след прием

4) Bad Trip, макар и малко вероятен, също е възможен след прием на MDMA. Не забравяйте, че става дума за психаделик. Психаделиците са известни с това, че намалят ролята на егото и подсъзнанието ви става по-достъпно. Възможно е подтиснати спомени  и травми да излязат наяве докато сте в парти обстановка и да почуствате некомфорт. Има случаи на възрастни хора, които си спомнят детски травми, които са потискали до сега.

5) Мускулни спазми. Опитните потребители са запознати с момента на „скърцащите зъби“ и подобни мускулни аномалии.

Какво да правя, за да намаля вредите и нежеланите ефекти от MDMA?
1) Пийте следните суплементи (всичките са без лекарска рецепта)

Алфа-липоева киселина – най-ефективното вещество срещу невротоксичността от MDMA. Почти напълно се справя с проблема със свободните радикали.

Вземете 200мг 1 час преди трипа и по 200 мг на всеки час от трипа.

Магнезиев цитрат – най-доброто вещество срещу “скърцащи зъбки” и мускулни спазми.

Вземете 6 часа преди трипа, 1 час преди трип и по време на трипа.

Витамин C – 1000мг ампула за перорална употреба (за възрастни) струва 1 лев.

Вземете 1 час преди трипа и по някое време на самия трип.

Мелатонин –  Ако не можете да заспите след бурната вечер .

Вземете 5-10 мг. преди лягане.

5-HTP (5-хидрокситриптофан) срещу депресия.

Ако изпитвате често срещаната депресия или липса на настроение в дните след употреба, можете да използвате 5-хидрокситриптофан (5-HTP). Той ще ви помогне да възстановите запасите със серотонин, които сте изхабили по време на трипа. Внимание, 5-HTP се взима най-рано 24 часа след трипа! Иначе рискувате да получите серотонинов синдром, което е доста, доста сериозно усложнение.

Също така, ако взимате 5-HTP трябва да го правите в комбинация с екстракт от зелен чай, за да предотвратите рисковете от сърдечно увреждане (малки, но…все пак рискове). Взимайте 5-HTP поне седмица след трипа всяка сутрин или вечер…поне 100мг.

2) Не забравяйте да пиете вода, но не твърде много. 500 мл на всеки час е оптимално. При по-големи количества съществува риск от водна интоксикация.

 

3) Предварителна подготовка.
Добре е предварително да сте тествали (!!!) това, което ще взимате, за да сте сигурни, че е MDMA, а не някой от опасните (и смъртоносни) заместители като PMA, PMMA и др. Предварително преценете дозата си на базата на предишни трипове. Ако го правите за пръв път, започнете с малко. Можете да проверите щампата си в www.pillreports.net (или www.ecstasydata.org), но това не дава гаранция, че тестваната щампа от тях е със същото съдържание като вашето хапче. Тестването е най-добрата мярка за безопасност.

Има две популярни схеми за взимане
а) Всичко на един път. Дозите варират от 0.1 до 0.25 грама при тези, които нямат много голям толеранс…ако ти трябват над 0.25 грама, за да го усетиш, има нещо нередно или в качеството на продукта, или в твоята употреба. Така ще получиш интензивен, но по-кратък трип. Възможно е първият час час и нещо да са малко объркващи…
б) Приемане на Х мг веднъж и редоза на 50% от това количество около час по-късно. (Примерно 0.1 първоначално и 0.05 след час) Така ще получиш по-дълъг, но малко по-лек трип в сравнение с а). Не взимай новата доза преди да си усетил пиков момент.

Всяка друга схема за взимане е компромис със здравето и ефектите на трипа…

Диетата в деня е важен елемент за безпроблемен трип

 

Започнете деня с фреш от гейпфрут (не портокал, а грейпфрут). Освен, че съдържа витамин C, който ще ви помогне на стомашно-чревния тракт, съдържа вещества, които инхибират ензима CYP3A4 и ще попречат на въпросния CYP3A4 да превърне взетия от вас MDMA в MDA (Който е значително по-невротоксичен). Можете да пиете малко и час преди трипа, и малко след началото на самия трип.

Яжте леки храни – плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Избягвайте мазни и тежки неща, богати на протеини. Те се разграждат бавно и трудно, а MDMA ще забави значително работата на стомашно-чревния тракт. Да не изключваме възможността и изобщо да не усетите ефекта му ако сте се наплюскали като животни точно преди това…

Пазете си енергията. Не се преуморявайте в деня преди трипа. MDMA ще изчерпи запасите ви от енергия и когато го направи, тялото ви ще започне да изгаря мазнини и мускулна маса, което ще е тежък удар за имунната ви система.

4) По време на трипа
Набавете си хранителните добавки от по-горе и не забравяйте да ги ползвате. Повтаряме за водата – не я забравяйте, но и не прекалявайте. 500 мл на час е добро темпо.
Ако можете да си набавите фреш, пийте фреш. Ако можете да си набавите някой плод, подкрепете се. MDMA подтиска чувството на глад и забавя работата на червата, това не означава, че нямате нужда от храна и енергия. Ако се почувствате зле или странно, споделете го на приятел. Правете си почивки. Концентрирайте се върху положителни мисли (това няма да е трудно на MDMA).

5) В деня след трипа…
…най-вероятно ще се чувствате като парцал. Някои неща могат да помогнат, освен хранителните добавки от по-горе:
Наспете се напълно. Тялото регенерира по време на сън. Не правете компромис с него, ако сте останали на афтъра до следобяд, погрижете се да вземете достатъчно сън преди и след това.
Упражнения – някои хора споделят, че леко кардио ще помогне на тялото ви да се отърси от онзи така познат buzz.
Отново диета – отново леки храни и избягване на мазно и трудно за смилане
Почивка. Не се напрягайте, отдайте се на приятни занимания, които не костват много енергия…
Витамини C, B компкекс и т.н.. Много е важно час по-скоро да вдигнете имунната си система на крак

Ако сме пропуснали нещо, споделете с нас в коментарите или на Liberty 420

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!