Всички останаха толкова впечатлени от 5-секундната среща на Бойко Борисов с Доналд Тръмп, че пропуснаха да се заслушат в думите му от форума на ООН. След пропътувани хиляди километри, похарчени десетки хиляди левове на данъкоплатеца, дано ръкостискането поне да си е струвало. Интересното за нас от срещата на върха на ООН бе, разбира се, че най-накрая Бойко Борисов се изказа относно легализацията на наркотиците в България. Становището му е смесица от невежество, спомени от полицейските и уличните му години и няколко силни и категорични твърдения. Нека разгледаме подробно думите на нашия премиер:

Против съм легализация на каквато и да е дрога. Виждате колко проблеми имаме с пътната безопасност заради алкохол или мека дрога. България по-твърда от сега не може да бъде. Рекордьори сме по задържането на синтетични наркотици

„Смъртно наказание в Европа е немислимо. Доживотни или 20-30 годишни присъди, каквито се дават в България, са напълно достатъчни“

“За медицински цели наркотиците се използват и в момента у нас“

Очевидно е, че последния път, когато Бойко Борисов е разсъждавал по темата, все още е бил ген. секретар на МВР и е капитализирал познанствата си със софийския underground. Отдавна в България не се дават 20-30 годишни присъди и слава Богу, че е така. Да не говорим, че „използването на наркотици за медицински цели“ никога не е въвеждано и възможността евентуално някой да ги използва за медицински цели беше премахната изцяло от закона, точно когато г-н Борисов беше министър-председател (а здравен министър му беше Кокаин Москов).

Премиерът сигурно не знае, та държим да го отбележим – България има най-тежкото, строго и мракобесно законодателство по отношение на притежаване на наркотици и шофиране след употреба от целия Европейски съюз. Ние сме едва една от последните държави, които все още поддържат система на пълна криминализация на притежанието на каквито и да са количества вещество. Премиерът е прав -„Първенци сме по задържана синтетика и постоянно жънем по 40-50 тона канабис…“, освен това можем да допълним, че сред държавите в ЕС сме първенци и по брой задържани за наркотици хора, защото само ние, в компанията на още 2-3 държави, все още задържаме и осъждаме хора дори за една цигара.

България експериментира с модела, който Борисов рекламира, вече от 15 години. От тези 15 години, поне 8-9 са били под контрола на министър-председателя Бойко Борисов. Щом има толкова силна и категорична позиция по въпроса, е редно той да поеме и отговорността за политиката ни в последните 15 години по отношение на наркоманиите и употребата на наркотици.

Нека видим резултатите

Въпреки, че „сме първенци по заловени наркотици“ , първенци сме по заловени хора, сигурни сме, че държим и челни позиции по разходени средства за МВР операции по задържането на тийнейджър с 1 грам „суха тревна маса“.  Къде са ни резултатите тогава?!

За тези 15 години, в които МВР е овластено да тършува във всяка ученическа раница, да пребърка всеки багажник на кола, да съблече гол всеки скейтър от парка, дялът на младите хора, които са опитали незаконно вещество е нараснал тройно. Да, точно така – „ефективните мерки“ на Бойко Борисов доведоха до това, че три пъти повече деца употребяват наркотици. Успех?!

Според данните на европейската мониторингова агенция за наркотиците (EMCDDA) в периода между 2005-та и 2016-та употребилите поне веднъж марихуана българи на възраст между 15 и 54 години са се удвоили (от 4.4% до 8.3%);  употребилите екстази – също (от 1.3% до 2%); докато употребата на амфетамин се е запазила в едни и същи мащаби – между 1 и 2%. Според данните на ESPAD около 30% от навършилите 16-годишна възраст в България вече са опитали незаконно вещество. Това е почти двойно повече от средното за ЕС – 18%. Според наши данни, тази цифра набъбва до около 50% до завършване на гимназия. Според данните на EMCDDA българските ученици пият повече алкохол, пушат повече цигари и употребяват повече забранени вещества от европейските им връстници. Успех?!

Официалната статистика на Националния фокусен център твърди, че 270 000 са опитали поне веднъж в живота си забранено вещество през 2006-та година, докато през 2016-та проучването им открива поне 570 000 употребили. Нашите данни и изчисления сочат, че последната цифра в реалност е поне двойно по-голяма и опиталите забранено наркотично вещество в България надвишават милион. Успех?!

Междувременно чистотата (потентността) на веществата нараства постоянно в годините.

А осъждаме все повече и повече лица, които вече са съдени и 100% трябва да попаднат в решетките заради рецидив.

Обобщено: В България се изразходват много средства и много време на МВР и властите, за да се залавят млади хора, чието единствено престъпление е, че вечер разпускат с трева, вместо с ракия. В същото време стържем дъното в класациите за обществено здраве, свързано с употребята на наркотици – българските деца пият повече, пушат повече и друсат повече от европейските си връстници. За повече информация, прочетете статията ни „Когато честта на пагона измести здравето на нацията“.

А отговорността…?!

Логичният въпрос, който трябва да си зададем е, кой ще поеме отговорност за катастрофата, към която тласкаме младите хора в България? Бойко, ти ли ще си това?!
Все някой трябва да я поеме. Не са дилърите…нали уж сме първенци по заловени вещества. Не са опозицията, ГЕРБ и Борисов са били на власт в 8 от последните 10 години. Не са „лошите европейци“, защото там има либерализация и значително по-малко проблеми с употреба. Кой е виновния тогава?!

Ако системата със „строг затвор“ и „никаква легализация“ е работеща, къде са ни резултатите?!

Изобщо има ли един човек в тая държава, който да застане и да каже как помага на един зависим от наркотиците, тикайки го в панделата?

Как повишават общественото здраве, арестувайки хиляди младежи за по цигара годишно?

Къде са ни програмите за рехабилитация и включване в обществото?

Къде ни е грижата за пострадалите?

Защо продължаваме до ден днешен да крием колко са загиналите от наркотици? Защо?

Последният въпрос е много важен. Държавата ни, въпреки неколкократното настояване на ЕС, продължава да не води нормална статистика на броя загинали от наркотици в България. Това не е случайно. Ако започнем да водим такава статистика, ще лъснат всички онези 15-18 годишни дечица, които намериха смъртта си от „билка“ (китайска синтетика, която се продава свободно в училищата) само за последната година. Ние знаем за тях от разкази на техните родители, приятели, съученици. При всеки един такъв случай, лекарите са заставени да пишат като причина за смъртта „сърдечна недостатъчност“ (инфаркт). Представяте ли си?! 15-годишно момиче е умряло от инфаркт, а не от факта, че е предозирало с китайски химикали…

Държавата ни кара наркополитиката по съветски модел – ако в статистиката не го отбележим като проблем, май не е проблем. После се чудим защо младежите ни предпочитат дестинации като Испания (декриминализирана трева), Чехия (декриминализирана трева), Германия (декриминализирана трева), САЩ (почти изцяло легализирана трева) и разбира се Канада (напълно легализирана трева), вместо родината. Че какво да го развълнува в живота му тук като от всеки ъгъл го дебне „чичко Ушев“ с намерението да го съблече гол в търсенето на недопушена цигара с трева. Никой не знае реалната бройка разрушени младежки животи от МВР и властта на Бойко Борисов, но тя е там…

…защото, когато Бойко каже „смъртно наказание или 20-30 години в панделата“ , това е предназначено за вашия син, внук, съученик, приятел комшия. При почти 20% от населението, което познава ефектите на тревата в България, няма как да е изолиран проблем – това е всенароден проблем. Проблем, който изисква разумни, премислени и поне някъде в света сработили решения. Нашето, което беше въведено през 2004-та година не работи. Никъде не сработи и затова беше сменено още рано, рано в останалата част от ЕС. Само ние, унгарците и донякъде поляците още се лутаме и обричаме младежите си на тормоз и емиграция. Нищо чудно, че изтичането на мозъци и работна ръка от точно тези три държави е най-голямо.

Проблемите на младите хора с наркотиците няма да се оправят с празни приказки, нито със здрависване, пък дори и с най-влиятелния човек в света. Проблемите на младите хора ще започнат да се оправят, когато попитате младите хора как да ги оправите и после ги послушате. В момента 60-годишният ни премиер е решил, че знае всичко за проблемите на 16-годишните, а не знае нищо. Когато става дума за наркотици, невежеството се плаща с човешки животи и разрушени съдби…и някой е виновен. Бойко, ти си виновен…

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!