Човешките свободи са крехко нещо. В миналото милиони са загинали, за да имаме ние днес правото да говорим, мислим, пишем, движим, търгуваме свободно. Независимо под какъв претекст и в името на какво, човешката свобода трябва да остане най-висшата ценност.
За да не си навлечем обвинение в съда, няма да коментираме вируса повече. Даже няма да го споменем по име. Имаме статия от преди началото на извънредното положение, която е 100% валидна и днес, за това какво да правите ако искате да предпазите себе си и близките си от вируса.
Тук ще говорим само и единствено за мерките, които последваха след това и какво можем да направим, за да се защитим от недобронамерени полицаи, военни и други правителствени слуги. Навярно сте чували популярния рефрен, че думата за “криза” и думата за “възможност” на еди кой си език били едни и същи. И голяма част от политиците видяха точно така кризата – възможност да си въведат пъклените планове в действие. Защото, приятели, трябва да си признаем, че случилото последните две седмици беше по сценарий, който е написан в самото начало. От ден 1 властта е имала намерение да затвори парковете, да подслушва и да следи онлайн, да заварди областните центрове и да вдигне полева болница в “Арена Армеец”. Просто когато си решил да унищожиш свободата на обществото, никога не го правиш рязко и от веднъж, защото ще се разбунтуват. Много по-успешно е ако ден през ден, лъжичка по лъжичка, малко по малко местиш границата на допустимото, докато един ден просто всички се събудим в свят на тотален контрол. И той се е запътил към нас с бясна скорост…

За мнозина всичко това би прозвучало като теория на конспирацията. Примерите обаче са налице. От години властта се опитва да получи по-лесен достъп до трафичните данни на гражданите, но операторите даваха отпор. Нямаш право на отпор в извънредно положение. А и никой не губи време да те убеждава, просто се действа с твърда ръка и без много обяснение. Държавата ни дори е пуснала уведомление, че временно прекратява прилагането на Европейската конвенция за защита правата на човека. Карантината вече се използва като повод да влизат у вас и да тършуват за нещо незаконно – я тревичка, я нещо друго. Улиците са пусти и всеки младеж е потенциална плячка на увеличеното полицейско присъствие. Даже скоро се задава и армията да почне да снове по улиците. Всеки ден се предлага нова мярка за ограничаване свободите ни. Последното е проектозакон за цензура в интернет, внесен от най-големите задници във властта…И публикуваме тая статия по точно този начин и с точно тези определения за тези ЗАДНИЦИ, защото много скоро може да се окаже, че няма кой да каже това, защото всички сме насилствено заведени в полеви болници, арести и т.н.

Не разбирайте следващите редове като покана да нарушавате карантината си или обществения ред просто ей така за кеф. Нека служат като начин да предпазите себе си и близките си от абсурдни драконовски мерки, които най-вероятно ще останат завинаги. Да. Завинаги. След като имат техническата възможност, много малко вероятно е да се откажат от достъпа до трафични данни. Щом веднъж полицията може това и онова, трудно ще се отучи. Щом гражданите свикнат, някой ще каже “еми защо да се връщаме назад”. Точно както немците, през 2020-та все още плащат компонента в данъците си, която е поставена за изплащането на репарациите от Втората световна. Просто никой политик няма да се откаже от повече власт и пари. Никога. Затова и пишем следващите съвети, разчитайки, че носите глава на раменете си и можете да прецените кога едно поведение е ОК и кога е опасно за вас, близките ви и целия народ.

Ако не искате да ви следят, махнете SIM картата на излизане

“Да следим трафичните данни” общо взето означава, да знаем телефонния ви номер към коя клетка е закачен в момента и каква информация обменя с нея. Ако живеете в кв. Дружба 1 и там има две клетки, ако отидете до Младост 4, за да имате обхват, ще трябва да се вържете към съвсем друга клетка и така МВР ще знаят, че нарушавате карантината си. Ако SIM картата е в апартамента, МВР ще мисли, че сте си у вас.
За да се подигурите, че МВР не следи и естеството на трафика ви – къде влизате, с кого си пишете, колко често и т.н. – сложете си Tor за телефон.
Ако сте с Android, Orbot  е напълно безплатен и върши работата. Много потребители споделят, че мартенския update е развалил услугата доста, така че ако имате по-стара версия под ръка, ще е по-добре.  Не съм сигурен коя безплатна апликация за iOS би била подходяща, но тези предлагат 30 дни безплатен trial, от който можете да се възползвате ако сте с iPhone. Това което ще постигне с Tor е да криптирате всичките ви данни, да ги разпръснете по целия свят, така че родния милиционер да няма никаква представа какво пращате, на кого и дали изобщо вие го изпращате. Нека повторим – това би имало смисъл само ако преди това сте се отървали от SIM картата…иначе телефонния ви номер и самоличността ви ще са прикрепени към всяко нещо, изпратено в интернет. Не е толкова сложно да се придвижвате без SIM карта. Просто няма да имате мобилен интернет, а само през free Wi-Fi, което е практически навсякъде в големите градове вече.
След като имате Tor, трябва да прекарате всичкия си трафик през него. Ако оставите дори една апликация, в която имате регистрация, давате основание на лошите.
В крайна сметка, е редно да се замислим доколко ни е нужна SIM картата в такива моменти. От техническа гледна точка това е отживелица с една единствена цел – контрол над всеки опит за анонимност.

Други важни стъпки, свързани със смартфона ви:

1) Изключете си геолокацията на снимките – по подразбиране тази функция е включена и в Exif-а на всяка снимка, направена от телефона ви, се съдържа информация къде е направена. Grower-ите отдавана знаят затова, защото не малко от тях бяха заловени по снимки на растенията им, съдържащи абсолютно точни GPS координати за това къде се намират.

2) Сложете си операционна система с отворен код и Root – иначе рискувате така и иначе някой някъде (например производителя на телефона, който да дава информацията на ДАНС) да знае къде сте и какво правите

3) Не използвайте Facebook messenger, Viber, Insta и т.н. чат услуги на корпоративни гиганти. Много вероятно е просто да са се разбрали с всяко правителство да предоставят информацията, която вие толкова старателно криете и криптирате. Поне за Facebook имаме силна убеденост, че точно това е случая. Трийте си chat history и логове, които могат да ви уличат в престъпление.

4) Предпочитани апликации за чат и обаждания – Telegram (с включен secret chat и/или Secret call и автоматично триене на логовете), Signal (със същите настройки) или XMPP клиент с OTR криптиране (ChatSecure, Xabber, Pidgin…)

4) Ако много ви се налага да ползвате Facebook докато сте в нарушение, ползвайте го през Browser, а не през App – ако летищата и пазарите са огнище на зарази, app-овете са неизчерпаемо кранче за теч на данни…

Докато сте навън, винаги имайте добре подготвена история

Ако не сте под карантина и бъдете спрени, трябва винаги да имате предварително съставена, подробна и достоверна история защо сте навън. Иначе най-вероятно ще ви занимават, тормозят, преджобят и дори арестуват. Правдоподобно звучаща история би била такава, свързана с работодателя ви. Докато сте навън и патрулен полицай ви проверява, той няма достъп до трудовия ви договор. Все още не е нужна декларация от работодател, за да се движите в рамките на града. Шефът ви е изпратил/а да купите нещо от магазин/аптека, разнасяте документи до друга фирма, отивате до дома на колега, който е home office, за да му дадете нещо или до банката по работа. Също така всички съвети от миналото, свързани с облеклото и поведението ви, което помага на полицаите да ви профилират като “наркоманчета”, “нарушители”, “престъпници”, са приложими и в тази ситуация. Ако сте вежливо облечени, е по-вероятно да приемат историята ви, че сте на работа. Ако сте със смъкнати гащи, шапка и дебел ланец…сами си го просите. Няма никой навън, сигнализирането и позирането с фешън облекло е повече от излишно точно сега.

Ако сте под карантина и бъдете спрян за проверка на документите, дадете ли си личната карта, всичко е загубено. Съветът за такъв момент е да си плюете на петите. 5-минутен спринт е много по-добре от 5000 лева и година в панделата. (и отново – това не е съвет да си нарушавате карантината. Недейте!)

Носете маска и ако имате нещо за криене, го крийте там

Разбира се, след като прочетат това лошите, е много вероятно да спре да е толкова приложимо, но въпреки това…имайте предвид, че никой на тази земя, колкото и да е окомплектован, няма да пожелае да пипа маската ви. Ако сте преносител, маската ви е същински снаряд, зареден с милиони вирусни единици. Полицай да рови маската ви, за да намери малък свитък вътре, би било проява на изключителна смелост или изключителна глупост. Знаем, че поне едно от двете присъства в изобилие сред кадрите на МВР, което леко прави тази мярка рискова. Така и иначе, с оглед на всичко друго у вас, маската е най-сигурното място за съхранение на нещата.
Маската е и сигурен начин да избегнете събирането на доказателства срещу вас от уличните камери. Написали сме цяла отделна статия за това колко много видеонаблюдение има вече в София. Освен от бацили, маската ви предпазва и от тях. Избягването на големи кръстовища и пешеходни пътеки със светофар – също. 

Кашляйте! Много!

Тук трябва да опрем до психологията и до срамното за човечеството признание, че дори полицаите са хора…
Та като всеки друг в тази ситуация и полицаят би изпитал дискомфорт ако “клиентът” му отсреща постоянно кашля, подсмърча, бърше се, киха и т.н. Подобно поведение би било най-силния катализатор за края на разговора. Просто полицаят ще поиска да е възможно най-далеч от вас, възможно най-скоро…и току виж забрави да ви претършува раницата за козче.
Разбира се…не преигравайте и не прекалявайте, че да не ви закарат в Пирогов за тест…


Не дръжте пари в банката

Парите в банката са пари на банката. В тези смутни времена на масово печатане на нови пари, ограничения, конфискации, национализации и прочее тирания, най-доброто решение за вас е да пренесете стойността си във възможно най-слабо контролирани от властта активи – злато, биткойн, стоки (дори тревицата е по-добре от левчета в момента).
 

За финал

Отново ще помолим за отговорно поведение. И да не отидете утре да си купите трева, няма да е края на света. Вече е повече от очевидно, че пак ние ще платим цената на цялото това фиаско. Просто е крайно време, за тези които още не са го разбрали, да го разберат – МВР никога не е бил и няма да бъде ваш приятел. Независимо какво се случва в страната, това са хора без чест, морал, добродетели. Ако ги имаха, нямаше да са служители на толкова корумпирана, неефективна и мизантропска система. Тях не ги интересува дали сте добър, лош, млад, стар, богат, беден…докато могат да изцоцат от вас пари и бонус точки за “добро ченге”, те ще го правят. И дори най-бруталната криза няма да ги промени…

 =================================================================================

По всичко личи, че мерките само ще се затягат. Приемаме още практични идеи и предложения за допълване или в тази статия, или направо в част 2.
Докато сме тук, дишаме, не сме болни и сме на свобода, ще сме против прекомерната власт в ръцете на лошите!

Харесва ти какво правим? Подкрепи каузата с дарение в Patreon!
Become a patron at Patreon!